Anestezia epidurală reduce riscul de depresie postnatală

1 74370 original jpg jpeg

Femeile care apelează la anestezia epidurală înainte de a naşte au un risc mai sczut de depresie postnatală, susţin cercetătorii chinezi, în urma unui studiu recent.

Potrivit acestora,mamele care au apelat la anestezia epidurală în timpul travaliului prezintă un risc cu 14% mai mare de a suferi de depresie postnatală la şase săptămâni după naştere. Acest risc este,în medie,de 35% pentru femeile care nu au solicitat acest tip de anestezie,informează dailymail.co.uk,citat de Mediafax.

Pentru femeile care au participat la studiu,aflate în travaliu,injecţia epidurală a fost singura metodă de controlare a durerilor.Medicii chinezi au descoperit,de asemenea,că alăptatul reprezintă o practică mult mai frecventă în grupul femeilor care au apelat la anestezia epidurală (70%),în comparaţie cu cele care nu au solicitat-o (50%).

"Controlarea durerii oferă mamelor un început mai bun în calitate de părinte, în comparaţie cu situaţia în care şi-ar începe acest rol epuizate. Indiferent dacă naşterea este naturală sau prin cezariană, să deţină controlul asupra durerii e important pentru mame.

Nu există naştere fără durere. Controlarea acelor dureri din travaliu, pentru ca o femeie să se dezvolte confortabil într-o mamă, reprezintă o metodă plină de sens",a declarat Katherine Wisner,psihiatru la Universitatea Northwestern din Statele Unite.

Ea spune că descoperirile din acest studiu,publicat în revista Anesthesia &Analgesia,se numără printre puţinele care sunt rezultatul examinării legăturii dintre durerile din timpul travaliului şi depresia postpartum.

"Există o relaţie binecunoscută între durerea acută şi cronică şi depresie",a adăugat cercetătoarea americană.

Incidenţa durerilor postnatale severe este de circa 11% în rândul femeilor care au născut.

Studiul cercetătorilor chinezi a descoperit că factorii biologici şi emoţionali contribuie la declanşarea depresiei postpartum,care afectează 14,5% din totalul femeilor care nasc.

Katherine Wisner recomandă testarea privind depresia a tuturor femeilor care prezintă dureri cronice la 1-2 luni după naştere.

De asemenea,cercetătoarea americană spune că eliminarea durerilor după naştere este un factor de sprijin în ceea ce priveşte abilitatea tinerelor mame de a se ataşa emoţional de bebeluşii lor şi de a avea grijă de aceştia.