Astenie sau anemie prin carenţă de fier?

1 66231 original jpg jpeg

Scăderea temperaturilor şi reducerea numărului de ore în care beneficiem de lumina zilei ne pot da o senzaţie de somnolenţă, o stare prelungită de slăbiciune fizică, putem resimţi lipsă de energie sau apatie.

Astfel,se instalează astenia de toamnă şi este des întâlnită atât la copii,cât şi la adulţi. Este indicat să cunoastem semnele asteniei deoarece sunt comune cu acelea ale anemiei prin carenţă de fier. Acest mineral esenţial are multiple roluri,două dintre cele mai importante fiind acelea de dezvoltare normală a creierului şi de oxigenare a tuturor organelor din corp. În acelaşi timp,fierul este un mineral vital dezvoltării metabolice şi structurale a întregului sistem nervos şi ne asigură energia de care avem nevoie zilnic. 

„Modificările de comportament ale copiilor,care nu sunt temporare,ci persistă pentru o perioadă medie de timp,pot fi o consecinţă a deficitului de fier,şi trebuie aduse în discuţie la consultul medicului de familie sau al pediatrului. Deopotrivă,femeile tinere,active,care au un ritm de viaţă alert,nu mănâncă regulat,sunt vegetariene sau ţin diete,ar trebui să îşi verifice nivelul de fier anual,prin analize de sânge. Tenul palid,părul şi unghiile fragile,scăderea randamentului la locul de muncă,sunt doar câteva dintre semnele anemiei prin carenţă de fier în cazul acestora.” declară Dr. Alin Stănescu,medic primar pediatru.

În sezonul rece organismul consumă din rezervele de minerale şi vitamine pe care le-a acumulat în lunile calde. Cu toate că în această perioadă gama de legume şi de fructe nu mai este atât de variată,toamna putem să consumăm sfeclă roşie,morcovi sau prune,care sunt recunoscute pentru un conţinut de fier mai mare decât al altor alimente. De asemenea,ficatul,gălbenuşul de ou sau ciupercile albe sunt bune resurse de fier pentru organism şi pot fi găsite cu uşurinţă pe tot parcursul anului. 

Totuşi,pe lângă nutriţie,este indicat să includem şi suplimente nutritive bogate în fier. În meniul celor mici putem adăuga alimente care sunt renumite pentru conţinutul mai ridicat de fier:carnea roşie,somonul,spanacul,sfecla,broccoli şi,în general,legumele cu frunze verzi,preparate individual sau împreună,în funcţie de preferinţă şi de gust. Aceste alimente ne pot ajuta să ne asigurăm că micuţii noştri au energie deplină în fiecare zi şi se dezvoltă sănătos.

„Potrivit protocolului naţional,bebeluşii cu vârsta mai mare de şase luni,trebuie să primească suplimente care conţin fier,sub formă de picături sau soluţie buvabilă,deoarece,chiar dacă sunt alăptaţi,necesarul de fier este mai mare decât aportul din laptele matern. În cazul adulţilor,medicul va stabili durata tratamentului cu medicamente care conţin fier pe baza analizelor de sânge,care arată exact cât de profundă este carenţa de fier,şi dacă aceasta a evoluat la nivelul de anemie.” completează Dr. Alin Stănescu,medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu”.

Cu cât anemia prin carenţă de fier va fi depistată din timp,cu atât mai repede vom putea preveni consecinţele pe care le poate avea atât asupra stării noastre de sănătate,cât şi a copiilor noştri. Efectele anemiei prin carenţă de fier se pot manifesta pe termen lung în cazul celor mici. Abilităţile lingvistice insuficient dezvoltate,comportamentul ezitant al preşcolarilor,lipsa de energie,dezvoltarea fizică mai lentă,dar mai ales afectarea creierului şi a funcţiei cognitive sunt repercusiuni ce pot fi puse pe seama carenţei de fier.Recente

fructe jpg
Rosii umplute Sursa foto shutterstock 174626549 jpg
Cum sa controlezi transpiratia excesiva Sursa foto shutterstock 1995953054 jpg
produse machiaj ruj mascara fond de ten jpg
geamuri jpg
gătit online foto  Shutterstock jpg
retinol crema hidratanta de fata (1) jpg
166d3894 a416 cdfa 44c9 b913f555bdf1 jpg
ok baie amenajata cu cada jpg
ten frumos foto  Shutterstock jpg
cremă de plajă foto  Shutterstock jpg
Prajitura cu zmeura, caramel si migdale Sursa foto shutterstock 222868774 jpg
Aurul verde contine colagen si previne caderea parului Sursa foto shutterstock 156425315 jpg
Ghid de calatorie cu copiii Sursa foto shutterstock 622990619 jpg
Painici cu usturoi Sursa foto shutterstock 85029145 jpg
carente jpg
Alimente inghetate jpg
clickpentrufemei (1) jpg
Tarta de vara Sursa foto shutterstock 2021914094 jpg
stres jpg