Atac de cord simptome. Cum se produce şi cum se tratează

atac de cord simptome jpeg

Atac de cord simptome. Simţi un disconfort la nivelul pieptului care apare şi dispare. Durerea se extinde la nivelul umerilor, braţelor, spatelui, gâtului... Abia respiri, de parcă te-ar strânge cineva de gât. Ei bine, acestea sunt simptomele unui atac de cord.

Infarctul miocardic, numit şi atacul de cord, se produce prin blocarea unei artere coronare, ceea ce duce la deteriorarea muşchiului inimii. Arterele coronare sunt vasele care transportă sângele şi oxigenul către inimă. Blocajul se produce atunci când o placă de aterom din interiorul coronarei se rupe şi se formează un tromb (cheag de sânge), care astupă vasul. Când fluxul de sânge este încetinit sau blocat, ţesutul muscular cardiac nu mai primeşte suficient oxigen. Această leziune tisulară are un impact foarte important asupra funcţionării inimii.

Atac de cord simptome - Nu toţi prezintă aceleaşi simptome

Atacul de cord nu apare niciodată din senin. În general, organismul transmite semnale de alarmă cu privire la apariţia unui infarct miocardic cu câteva zile, săptămâni sau chiar cu o lună înainte. Simptomele variază de la o persoană la alta, iar la unele nu apar deloc. Primul semn poate fi un disconfort sau o durere uşoară la nivelul pieptului. Disconfortul poate să persiste minute în şir sau să apară şi să dispară succesiv. Uneori, durerile din timpul atacului de cord se pot resimţi sub forma unei indigestii sau arsuri stomacale. Adesea, respiraţia dificilă sau întreruptă poate fi singurul simptom al infarctului. De asemenea, greaţa, transpiraţiile abundente şi pierderea cunoştinţei sunt alte simptome care se regăsesc frecvent la pacienţi.

Stresul, printre factorii de risc

Boala coronariană este cauza principală a atacului de cord. Este o afecţiune ce se caracterizează prin îngustarea arterelor coronare care alimentează cu sânge oxigenat muşchiul inimii. La majoritatea persoanelor boala debutează în adolescenţă şi se dezvoltă pe parcursul anilor. Printre factorii de risc pentru boala coronariană fac parte fumatul, diabetul zaharat, colesterolul crescut, hipertensiunea arterială, precum şi istoricul familial de boli cardiace. Exerciţiile fizice intense, stresul emoţional, lipsa de somn, supraalimentaţia se numără printre factorii de risc.

Atac de cord simptome - Solicită asistenţă medicală

Dacă o persoană prezintă semne ale atacului de cord, este indicat să sune imediat la numărul de urgenţă 112 sau să meargă la medic. Este de preferat să solicite asistenţă medicală chiar dacă nu este convinsă în privinţa diagnosticului. Cu cât se intervine mai repede, cu atât cresc şansele de supravieţuire.

Electrocardiograma pentru diagnostic

Pentru a stabili dacă o persoană a suferit sau nu un atac de cord, medicul va măsura pulsul, presiunea arterială şi îi va asculta inima, pentru a verifica dacă există neregularităţi în ceea ce priveşte bătăile inimii. De asemenea, poate fi efectuată o electrocardiogramă ( EKG), pentru a măsura activitatea electrică a inimii pacientului.

Atac de cord simptome şi tratament - Se tratează cu medicamente

Tratamentul nu este identic la toţi pacienţii care se prezintă cu infarct de miocard. În funcţie de severitatea stǎrii ȋn care a fost adus la spital, suferindul poate fi tratat cu medicamente sau supus unei intervenţii chirurgicale. Administrarea corectă a medicamentelor poate avea un rol important în prevenirea unui nou atac de cord. După un infarct miocardic, vizitele la medic trebuiesc respectate.

Bine de ştiut!

Persoanele care fumează sunt mai expuse la un infarct miocardic. Astfel, fumatul duce atât la îngroşarea arterelor, cât şi la creşterea tensiunii arteriale.