Bolnavii de cancer: aparatele de radioterapie ucid, nu tratează!

1 74187 original jpg jpeg

Românii care suferă de cancer şi au nevoie de radioterapie trebuie să aştepte luni de zile până pot începe tratamentul pentru că nu sunt destule aparate. În spitalele de stat sunt doar 20, deşi ar fi nevoie de aproape 100. Mai mult, sunt vechi şi, potrivit reprezentanţilor pacienţilor oncologici, tratamentul face mai mult rău decât bine.

Înainte de începerea radioterapiei,românii care suferă de cancer sunt nevoiţi să stea,uneori,şi cinci-şase luni de zile pe liste de aşteptare. Alternativa o reprezintă radioterapia în străinatate,dar formalităţile durează mult. Cine dispune de posibilităţi financiare poate face radioterapie în clinici private,dar o cură costă aproximativ 5.000 de euro.

Doar 15% din pacienţi au acces la această terapie

“România are mai mult un program de chimioterapie pentru bolnavii de cancer,nu unul de oncologie. Radioterapia este un fel de cenuşăreasă. Aceste probleme scad şansele de vindecare ale pacienţilor. Este necesar un program de oncologie bine gândit şi,evident,este nevoie de bani. Practic,doar 15% din bolnavii de cancer care ar avea nevoie de radioterapie pot face acest tratament. În plus,aparatele vechi de radioterapie ucid,nu tratează”,a declarat Cezar Irimia,preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer din România.

Află de AICI de ce este importantă radioterapia!