Bolnavii români de cancer au nevoie de tratamente moderne

1 56447 original jpg jpeg

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Cancerului, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, FABC, a readus în discuţie criza citostaticelor din ţara noastră, precum şi dreptul suferinzilor de a avea acces la cele mai noi terapii din domeniu.

Anual,75.000 de români sunt diagnosticaţi cu o formă de cancer,iar printre ei se află bolnavi în stadiu avansat,care au nevoie rapid de un tratament eficace,pentru ca şansele lor de supravieţuire să rămână la un nivel măcar decent.

Este de notorietate faptul că,în România,lista medicamentelor gratuite şi compensate nu a mai fost actualizată de mai bine de 1800 de zile – adică de aproape 5 ani.

Prin comparaţie,un studiu european arată că între momentul aprobării unui medicament de către EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului) şi momentul în care acesta poate fi prescris în regim compensat de către medici,în Belgia se aşteaptă 392 de zile,în Suedia 206 zile,iar în Austria doar 88 de zile.

Se creează astfel o discrepanţă considerabilă între tratamentele disponibile pacienţilor din alte ţări europene şi cele la care au acces pacienţii români,dar şi o îngrădire a drepturilor pacienţilor români la tratamente de ultimă generaţie.

“Noi sperăm că drepturile pacienţilor vor deveni o prioritate […],iar reglementările care ne privesc vor respecta criteriile transparenţei,onestităţii şi dreptului la viaţă”,a declarat preşedintele FABC,Cezar Irimia.