Brânduşa de toamnă alină reumatismul

1 71681 original jpg jpeg

Plantă care creşte în poienile din zonele deluroase şi montane, brânduşa de toamnă este folosită încă din Evul Mediu în tratarea reumatismului şi gutei. Reţine însă că este o plantă toxică, de aceea remediile se administrează numai la recomandarea medicului.

Planta,cunoscută sub denumirea ştiinţifică de Colchicum autumnale,conţine alcaloizi,ulei gras,fito­sterol,zaharoză şi tanin. De asemenea,florile,bulbii şi frunzele brânduşei de toamnă conţin colchicină,o substanţă foarte toxică,însă eficientă în tratarea mai multor boli.

Remediile se pot adminsitra atât intern,sub formă de decoct,ceai sau tinctură,dar şi extern,sub formă de cataplasme. Tratamentul se face numai la recomandarea unui medic,respectând dozele indicate.

Calmează atacurile de gută

Proprietăţile terapeutice ale brânduşei de toamnă  şi-au dovedit eficienţa în cazul bolnavilor de gută datorită colchicinei,substanţă care calmează crizele. Guta este o afecţiune cauzată de excesul de acid uric din organism. Colchicina are efect diuretic,ajutând la eliminarea acidului uric,cât şi la calmarea durerilor. Este recomandată o cură cu tinctură de brânduşă de toamnă,medicul fitoterapeut fiind cel care recomandă cantităţile zilnice şi durata tratamentului. De asemenea,colchicina previne cancerul şi ajută la eliminarea paraziţilor intestinali.

Datorită proprietăţilor calmante şi antiinflamatoare,planta mai poate fi utilizată şi pentru vindecarea pneumoniei şi a ascitei (acumulare de lichid în abdomen cauzată în special de ciroză).