Căldura, un factor de risc pentru anumite tratamente medicale

1 70223 original jpg jpeg

Temperaturile ridicate afectează în mod direct persoanele sensibile, cauzând stări de slăbiciune, pierderea cunoştinţei şi chiar dereglări cardiovasculare. Cu toate acestea, căldura are efecte negative şi asupra unor tatamente pentru diferite afecţiuni.

Atunci când temperatura de afară depăşeşte limitele normale,persoanele care urmează un tratament medicamentos pot fi în pericol,deoarece căldura în exces declanşează în corp dereglări care pot duce la accentuarea afecţiunilor:

Cei mai predispuşi pericolului

Pacienţii cardiaci sunt predispuşi în timpul verii la deshidratare cauzată de diureticele specifice tratamentelor destinate acestora. Deşi în general se recomandă consumul unei cantităţi mari de lichide,există riscul că excesul de lichide să afecteze inima şi sistemul cardiovascular. Betablocantele,medicamente larg prescrise pacienţilor cardiaci,pot împiedica inima să se contracte suficient de repede în timpul zilelor cu temperaturi ridicate,limitând astfel capacitatea corpului de a se răcori,susţin specialiştii Ropharma.

Deshidratarea duce şi la creşterea numărului de bătăi cardiace,care poate fi resimţită sub forma unor palpitaţii. Din cauza creşterii consumului de oxigen în muşchiul cardiac,la temperaturi ridicate,persoanele cu afecţiuni cardiovasculare au un risc mai mare de angină pectorală sau de agravare a insuficientei cardiace.

De asemenea,deshidratarea şi vasodilataţia indusă de căldură pot favoriza scăderea tensiunii arteriale,iar tratamentul hipertensiv poate fi tolerat mai greu. Medicamente precum betablocantele şi blocantele canalelor de calciu pot duce la scăderea tensiunii,la fel ca şi

vasodilatatoarele,care determină o vasodilataţie suplimentară.

Citeşte şi:

Cum îţi afectează vremea sănătatea

Cum te îmbraci ca să te pritejezi de căldură

De ce trebuie să ţii cont

Medicamentele care conţin salicilanilida sau benzocaina sunt foarte frecvent implicate în apariţia erupţiilor cutanate fotoalergice. Aceste substanţe cu efect fotosensibilizant se găsesc şi în unele loţiuni sau săpunuri.

Dintre medicamentele considerate a avea risc mare de fotosensibilitate fac parte:tetraciclinele,antiinflamatoarele nesteroidiene prescrise împotriva durerilor de orice tip,unele antidiabetice orale,antidepresivele şi medicamentele antialergice.

Temperaturile ridicate declanşează o serie de efecte dăunătoare asupra sănătăţii,iar în cazul persoanelor care se confruntă în prealabil cu o afecţiune serioasă,acţiunea căldurii este cu atât mai periculoasă. Cel mai adesea se produc variaţii ale tensiunii arteriale sau tulburări circulatorii,care,unei persoane relativ sănătoase îi provoacă stări de discomfort,epuizare sau chiar dureri. O soluţie în acest sens este întărirea organismului printr-un regim de viaţă echilibrat,prin transformarea plimbării zilnice în aer liber într-o regulă de aur,dar şi susţinerea organismului cu ajutorul suplimentelor alimentare destinate întăririi imunităţii,recomandă specialiştii Ropharma.