Când nu ai voie să iei pastile contraceptive

1 62777 original jpg jpeg

Una dintre metodele de contracepţie la-ndemână, anticoncepţionalele vin „la pachet“ cu o serie de contraindicaţii. Având în vedere riscurile administrării lor fără recomandarea medicului, este bine să ştii dacă te numeri printre persoanele care nu pot lua astfel de pastile.

Chiar dacă există multe denumiri comerciale pentru anticoncepţionale,majoritatea conţine la bază aceleaşi substanţe. În concentraţii diferite,în funcţie de fiecare produs în parte,pastilele au în compoziţie estrogen şi progesteron,hormoni naturali din corpul feminini. Deşi un număr mare de femei pot apela la tratamentul cu contraceptive orale,există situaţii când administrarea lor,fără indicaţia medicului ginecolog,poate afecta sănătăţii.

În cazul bolilor de sânge

Anticoncepţionalele nu sunt recomandate femeilor care au antecedente de tromboză vasculară (tendinţa sângelui de a se coagula mai rapid),întrucât pastilele cresc riscul de apariţie a formării cheagurilor de sânge (cunoscute sub denumirea de trombi). Administrarea pilulelor în aceste cazuri face ca riscul de apariţia a accidentului vascular cerebral,a trombozei venoase profunde,a infarctului miocardic şi a embolismului pulmonar să fie mai ridicat.

Interzise pacientelor cu boli hepatice    

Femeilor care suferă de afecţiuni hepatice grave,tulburări metabolice sau boli renale nu le este indicat tratamentul cu anticoncepţionale. Ca în cazul oricărui alt medicament,substanţele conţinute de aceste pastile se sintetizează în ficat,ceea ce poate duce la apariţia bolilor hepatice sau agravarea problemelor de sănătate deja existente. De exemplu în cazul afecţiunilor ficatului,pilulele orale pot modifica valorile enzimelor hepatice,factor ce predispune la tumori canceroase (atât benigne,cât şi maligne).     

Fumul şi contraceptivele orale nu fac casă bună

Din categoria femeilor cărora le este contraindicat tratamentul cu anticoncepţionale fac parte şi cele care fumează. Aceste viciu creşte oricum riscul de apariţie a accidentelor vasculare şi a celor arteriale,aşa că administrarea în paralel a acestui tip de contraceptive nu face altceva decât să favorizeze şi mai mult bolile de inimă. Lucrurile sunt similare şi în cazul femeilor care fumează şi au peste 35 de ani. Cercetările realizate în ultimii ani au arătat că nicotina în combinaţie cu pilula contraceptivă poate duce la dezvoltarea aterosclerozei (boală care rigidizează vasele de sânge),respectiv a infarctului miocardic.   

Sfatul specialistului

Dr. Horaţiu Haradja,medic specialist obstetrică-ginecologie,Clinica Donna Medical Center,Bucureşti

Administrarea de contraceptive orale trebuie să înceapă întotdeauna cu un control ginecologic riguros şi analize medicale (istoric personal şi familial,control al sânilor,probe renale şi hepatice,teste pentru coagularea sângelui). Există şi situaţii în care nu se recomandă deloc anticoncepţionalele orale combinate:dacă există în familie cazuri de bolie cerebrale,preinfarct,accident vascular cerebral,boli intestinale,astm,epilepsie,lupus,sindrom vertiginos sau angină pectorală.