Care sunt cele 10 reguli de respectat, dacă locuieşti în aceeaşi casă cu o persoană care are COVID-19

1 ben collins wwwem fx618 unsplash jpg jpeg

Dacă în urmă cu un an poate că nici nu auzisem de COVID-19, astăzi, aproape că nu trece zi fără să nu aflăm de noi persoane apropiate infectate. Mai toţi ştim pe cineva bolnav, iar posibilitatea de a trăi, la un moment dat, alături de o persoană infectată este foarte mare. Tocmai de aceea trebuie să fim pregătiţi.

Profesorul de Boli Infecţioase şi Microbiologie Clinică, Dr. Çağrı Büke, de la ACIBADEM Health Group spune că: „Având în vedere faptul că aproximativ 80% dintre pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 pot fi îngrijiţi la domiciliu, ar trebui să ne amintim întotdeauna că virusul se transmite mai ales în spaţii închise. Fapt care ne împinge să analizăm mai atent regulile pentru a convieţui cu un caz pozitiv“. Aşadar, care sunt lucurile care nu ar trebui neglijate nici măcar o clipă în timp ce trăim împreună cu un pacient pozitiv cu coronavirus? Iată 10 reguli de aur, sfaturi şi avertismente importante

Locuiţi în camere separate

O persoană cu test COVID-19 pozitiv trebuie să locuiască într-o cameră separată pentru o vreme. Uşa camerei trebuie să fie întotdeauna închisă şi pacientul trebuie inclusiv să mănânce în această cameră, departe de ceilalţi membri ai familiei.

Poartă mască atunci când intri în camera bolnavului

Nimeni nu ar trebui să intre în camera pacientului decât dacă este cu adevărat necesar şi pacientul nu ar trebui să părăsească camera decât din motive imperioase. Dacă este nevoie să intraţi în camera pacientului, trebuie purtată o mască, astfel încât să acopere complet nasul şi gura. Regula de purtare a măştii nu trebuie neglijată nici măcar pentru o clipă, iar distanţarea socială nu trebuie ignorată.

Baia trebuie curăţată după fiecare utilizare

Dacă este posibil, bolnavul va folosi o baie separată. Dacă nu este posibil şi ceilalţi membri ai familiei trebuie să folosească aceeaşi baie, atunci toaleta, chiuveta, robinetele, suprafeţele şi podeaua trebuie curăţate cu un agent de dezinfectare după fiecare utilizare.

Lenjeria şi tacâmurile nu trebuie împărţite

Rufele, tacâmurile şi alte articole, cum ar fi paharele de apă, utilizate de pacientul cu coronavirus nu trebuie împărţite. Rufele sale trebuie spălate separat (în maşina de spălat), în timp ce tacâmurile trebuie spălate bine cu detergent.

Mâinile trebuie spălate după folosirea zonelor comune

Mâinile trebuie spălate cu apă şi săpun timp de 20 de secunde imediat după atingerea oricărei suprafeţe în zonele comune, înainte şi după masă, după baie, înainte şi după gătit şi după atingerea unor obiecte din spaţiile interioare, obiecte ce ar fi putut fi atinse şi de persoana infectată. Pot fi folosite şi substanţe pentru dezinfectat mâinile.

Bolnavul trebuie să poarte mască acasă

Pacientul cu coronavirus trebuie să poarte mască, astfel încât să acopere complet gura şi nasul, atunci când este necesar să meargă la baie sau în alte camere.

Anumite suprafeţe trebuie curăţate frecvent

Mânerele uşilor, întrerupătoarele electrice şi alte suprafeţe care pot fi atinse trebuie curăţate bine cu dezinfectant şi detergent după fiecare contact.

Trebuie folosit un prosop separat

Întrucât prosoapele prezintă un risc ridicat de contaminare, fiecare membru al familiei trebuie să utilizeze un prosop separat în circumstanţe normale. Mai ales dacă există un pacient cu coronavirus acasă, prosopul nu trebuie împărţit niciodată. Trebuie alocat un prosop separat sau se poate folosi un prosop de hârtie. Prosoapele de hârtie şi deşeurile de hârtie igienică trebuie păstrate într-o pungă separată şi aruncate după ce punga este bine sigilată.

Feţele de pernă trebuie schimbate în fiecare zi

Feţele de pernă ale unui pacient cu coronavirus trebuie schimbate în fiecare zi şi spălate în maşina de spălat la minimum 60 de grade Celsius, iar lenjeria de pat trebuie schimbată o dată la trei zile şi spălată, la fel, la minimum 60 de grade Celsius.

Casa ar trebui să fie aerisită frecvent

Camera pacientului cu coronavirus şi toate celelalte zone ale casei trebuie aerisite zilnic câteva minute. De asemenea, membrii familiei negativi pentru COVID-19 ar trebui să evite vizitarea pacientului şi să nu le permită altor persoane să îl viziteze. Profesorul de Boli Infecţioase şi Microbiologie Clinică Dr. Çağrı Büke (foto) adaugă: „Astfel de măsuri ar trebui menţinute o perioadă şi după ce rezultatul testului devine negativ; dacă nu s-a făcut niciun test, aceste măsuri trebuie menţinute timp de 48 de ore după dispariţia completă a simptomelor sau aproximativ 14 zile de la apariţia simptomelor. Cu toate acestea, trebuie reţinut că acest virus poate, uneori, să fie excretat de organism după un interval mai lung“.

2 prof cagri buke jpg jpeg

@unsplash, arhivă