Cât de dăunător este să porţi elasticul de păr la mână. Explicaţiile specialiştilor

1 elastic de par jpg jpeg

Să ţii elasticul de păr în jurul încheieturii mâinii este o modalitate de a te asigura că ai întotdeauna aproape un accesoriu util. Dacă pleci de acasă cu părul despletit şi, între timp, te hotărăşti să îl strângi în coadă, elasticul tău de păr te poate ajuta în câteva secunde să realizezi noua coafură. Te-ai gândit vreodată că obiceiul de a purta acest accesoriu strâns la mână poate fi dăunător pentru sănătatea ta?

Dacă ai purtat un elastic de păr strâns toată ziua pe mână, chiar şi o pereche de şosete cu model pentru mai mult timp, probabil ai observat că aspectul pielii tale se modifică. Cel mai probabil, organismul tău este hidratat în exces şi ai tendinţa să te umfli în acea zonă a corpului. Acest lucru se manifestă în jurul picioarelor şi în jurul mâinilor, însă pentru puţin timp. În general, purtarea unei benzi de păr în jurul încheieturii mâinii este o practică inofensivă. Medicii sunt de părere că acest obicei nu ar trebui să provoace efecte negative asupra sănătăţii, dar că, totuşi, nu este recomandat să ţii un elasic de păr strâns pentru mult timp. În acest caz, fluxul sanguin poate avea de suferit. Nu este de dorit să reduci fluxul de sânge în nicio zonă a corpului, în special pentru perioade lungi de timp. 

Ce se întâmplă dacă elasticul de păr strânge încheietura mâinii

Dacă încheietura mâinii devine albă sau rece în jurul elasticului, acesta este un semn că este prea strâns. Medicii spun că aceşti indicatori arată faptul că în acea zonă nu ajunge suficient sânge. „Ar trebui să îţi scoţi elasticul de la încheietura mâinii, dacă ai oricare dintre aceste simptome, iar totul va reveni la normal în câteva minute‟, spune medicul dermatolog Dhaval Bhanusali, de la clinica Hudson (New York). „Linuţele temporare‟ care apar pe mână pot fi cauzate de construcţia fizică şi de starea noastră de sănătate. Dacă te-ai iritat, iar pielea ta s-a înroşit, trebuie să verifici dacă nu ai alergie la un anumit material, (cum ar fi la accesoriile din cauciuc sau din nichel). În funcţie de gradul de iritaţie, pot exista furnicături sau amorţeli. Simptomele sunt pur senzoriale şi nu afectează funcţia musculară sau mişcatul mâinii şi al degetelor.

Medicii avertizează că nu trebuie să purtăm un elastic de păr strâns pe încheietura mâinii, pentru o perioadă lună de timp, deoarece ne putem răni. „Există multe artere şi nervi care se deplasează în jurul încheieturii. Este posibil ca orice bandă strânsă foarte tare să împingă şi că comprime arterele, tendoanele şi nervii care se află în acea zonă. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi în cazul în care porţi o brăţară sau un ceas prea strâns”, arată specialistul.

Pentru a preveni toate aceste lucruri este recomandat să porţi brăţări într-un mod cât mai lejer, să le speli cu detergent şi să le schimbi periodic. Este destul de sigur să ai o brăţară în jurul încheieturii mâinii, dar e important să ai grijă. Nu purta acest accesoriu strâns prea tare dacă ai o tăietură la încheietura mâinii sau dacă pielea începe să se irite.

Sursă foto: Shutterstock