Cât de periculos este să porţi un sutien prea strâns pe corp

1 65771 original jpg jpeg

Când vine vorba de îmbrăcat, până şi sutienul pe care îl porţi este important. Multe femei cred că cu cât acesta este mai strâns pe corp, cu atât este mai bine. Specialiştii avertizează însă că lucrurile nu stau chiar aşa.

Te poate îmbolnăvi

Sutienele strânse pe corp dau impresia de bust generos şi,mai important decât atât,dau formă corpului. Din acest motiv multe dintre femei poartă sutiene chiar şi atunci când dorm! Cu toate acestea,un studiu recent efectuat la Universitatea Harvard arată că purtarea sutienelor strânse pe corp poate duce la cancer de sân. Acest lucru se întâmplă pentru că un astfel de articol vestimentar prea strâns pe corp poate restricţiona circulaţia sângelui şi poate afecta,de asemenea,ţesuturile limfatice.

Potrivit studiului,mai puţin oxigen şi mai puţine substanţe nutritive ajung la celulele,în timp ce produsele reziduale nu sunt eliminate imediat. Acest lucru se întâmplă în special în cazul  femeilor care poartă sutiene pentru mai mult de 12 ore pe zi şi care dorm cu ele.

Deoarece vasele limfatice sunt foarte subţiri,ele sunt extrem de sensibile la presiune şi uşor de comprimat. Medicii spun că principalul motiv pentru care sutienele foarte strânse pe corp pun în pericol sănătatea este restricţionarea fluxului limfatic al sânilor. În mod normal,fluidul limfatic elimină deşeurile şi alte toxine din sâni,dar sutienele inhibă această acţiune,astfel încât toxinele încep să se acumulează în piept,putând dezvolta cancer.

Mulţi medici spun că o multe femei cred că dacă urmează un regim alimentar sănătos şi fac mişcare zi de zi,şansele lor de a dezvolta cancer de sân sunt reduse. „Multe femei care vin la mine sunt persoane care un un stil de viaţă sănătos,motiv pentru care sunt surprinse atunci când li se explică de ce este importantă circulaţia limfatică din multe ţesuturi. Purtarea unui sutien,mai ales al unui foarte strâns pe corp,şi mai ales noapte de noapte,împiedică fluxul limfatic normal şi duce probabil la anoxie (un conţinut mai mic de oxigen decât cel normal),care favorizează fibroza şi cancerul de sân“,explică medicul gineocolog Smiti Kamath.

Medicul oncolog MV Shah spune că femeile care au un istoric de cancer de sân în familiile lor ar trebui să fie deosebit de atente. „Purtarea unui sutien prea strâns împiedică îndepărtarea în mod normal a celulelor canceroase si a toxinelor,cum sunt dioxina,benzenul şi alte substanţe chimice cancerigene,care se prind de ţesuturile grase ale organismului,cum este sânul“,precizează medicul Shah.