Cauzele respiraţie urât mirositoare

trimitere jpeg

O verificare rapidă a respiraţiei îţi poate salva viaţa. Cea mai recentă tehnologie de testare a respiraţiei poate depista cancerul de stomac în stadii incipiente, conform unui studiu publicat în revista „Gut“, în 2005.

Dar cancerul gastric nu este singura afecţiune pe care o poţi depista în urma testării respiraţiei. În timp ce igiena dentară precară favorizează apariţia halitozei,respiraţiaurât mirositoare,aceasta poate semnala şi existenţa unor probleme de sănătate.

Cancerul de stomac

Screeningul de rutină pentru cancerul de stomac este mai puţin frecvent. De regulă,pentru depistarea acestei boli se efectuează o endoscopie,metodă invazivă. Dar a fost dezvoltată o nouă tehnologie,denumită  analiza nanoarray,care identifică nivelurile de anumiţi compuşi care au legătură cu maladia.

Cercetătorii din Haifa,Israel,au analizat probele respiratorii de  la 484 de persoane care au postit timp de 12 ore şi care nu au fumat cel puţin trei ore înainte de test. 99 din participanţi au primit diagnosticul de cancer de stomac,dar nu au început încă tratamentul. Analiza nanoarray face o distincţie precisă între diferitele stadii precoce ale cancerului de stomac,care pot ajuta medicii la identificarea pacienţilor cu risc mai mare de a dezvolta această boală.

Cancer la plămâni

De regulă,medicii efectuează biopsii şi ecografii pentru diagnosticarea cancerului pulmonar,dar testele de respiraţie pot fi o alternativă mai ieftină şi non-invazivă. În urma acestora se pot identifica diferiţi compuşi organici volatili (COV),în aerul expirat.

Probleme cu inima

Cercetătorii au utilizat un test de respiraţie pentru a identifica pacienţii care suferă de insuficienţă cardiacă,potrivit unui studiu publicat,în martie 2013,în „Jurnalul Colegiului American de Cardiologie“. Oamenii de ştiinţă de la Clinica Cleveland au colectat probe respiratorii de la 41 de pacienţi. 25 din ei au fost diagnosticaţi cu insuficienţă cardiacă decompensată. 16 pacienţi au aflat că suferă de alte afecţiuni cardiovasculare,dar nu au prezentat semne de insuficienţă cardiacă.

Diabet

Pacienţii diagnosticaţi cu diabetse confruntă des cu boli ale gingiilor şi cu gură uscată. Când nivelurile de zahăr din sânge nu sunt stabilizate,organismul slăbit nu este capabil să lupte împotriva bacteriilor,care pot provoca infecţii făcând rău gingiilor. Aceste infecţii pot cauza apariţia respiraţiei urât mirositoare.

Apnee

Respiraţia poate părea normală dimineaţa după o noapte de somn. Producţia de salivă scade în timpul somnului,dând bacteriilor producătoare de miros oportunitatea de a se multiplica şi de a creşte.  Dar producţia mică de salivă în timpul somnului poate fi uneori cauzată de somnul cu gura deschisă lung timp. Persoanele cu tulburări de somn,cum ar fi apneea de somn şi sforăitul,pot avea probleme de respiraţie,favorizând apariţia respiraţiei urât mirositoare.

Boala de reflux gastroesofagian

Afecţiunile digestive,cum este boala de reflux gastroesofagian,se pot manifesta prin respiraţie. Boala poate întârzia sau preveni digestia eficientă a alimentelor din stomac. Atunci când produsele alimentare nu se digeră,există riscul apariţiei cariilor. Cantităţi mici de alimente nedigerate pot regurgita şi cauza respiraţia urât mirositoare.

Infecţii respiratorii

Infecţiile căilor respiratorii,cum sunt gripa,bronşita,sinuzita,pot fi cauza principală a respiraţiei urât mirositoare. Când infecţiile tractului respirator descompun sau inflamează ţesuturile din sistemul respirator,acest lucru poate declanşa producerea de bacterii care se hrănesc cu celule şi mucus. Alergiile şi creşterea secreţiilor nazale pot provoca,de asemenea,apariţia respiraţiei urât mirositoare,deoarece aceste boli au tendinţa de a bloca nasul.