Ce este ciuperca piciorului şi cum previi apariţia ei

1 58161 original jpg jpeg

Ciuperca piciorului, extrem de contagioasă, se poate lua prin simpla atingere a pielii unei persoane afectate, şi se localizează îndeosebi pe bolta picioarelor, în spaţiile dintre degete şi la unghii.

 Cum se manifestă 

Cele mai frecvente simptome ale contractării ciupercii sunt:cojirea pielii piciorului şi fisurarea ei sau înroşiri,mâncărime,senzaţia de arsură.

Ciuperca se poate manifesta şi sub forma unor vezicule care conţin la început un lichid limpede,care se transformă apoi în puroi. Veziculele se unesc apoi şi se sparg,formând eroziuni dureroase (forma umedă).  Micozele se manifestă şi în formă uscată,cu îngroşări şi cojiri ale pielii. Ambele forme se pot întâlni la acelaşi bolnav.

Metode de prevenţie

Pentru că ciuperca se transmite direct,de la om la om şi,indirect,prin îmbrăcămintea de corp,ciorapi. De aceea,se recomandă ca aceste piese de vestimentaţie să fie strict de uz personal.

Boala se ia şi din colectivităţi,acolo unde căzile de baie sau duşurile sunt de uz comun.

Cum se tratează

Tratamentul poate fi prescris numai de medic,pentru că cel făcut după ureche sau lipsit de continuitate nu face decât să ducă la ameliorări de moment,fiind urmat de recidive. Stabilirea unui diagnostic corect este necesară pentru a deosebi afecţiunea de alte boli cu efecte asemănătoare.

În timpul tratamentului,igiena riguroasă a picioarelor se impune:renunţă la ciorapii in fibre sitnetice şi la pantofii care nu sunt de piele. Înainte de a purta încălţămintea,dezinfecteaz-o cu o soluţie de oţet.

Citeşte şi:

Ce tip de mamografie este mai eficientă în depistarea cancerului mamar

Alăptatul reduce riscul de cancer ovarian

Soluţii naturiste

Te ajută să grăbeşti vindecarea,dar nu înlocuiesc tratamentele prescrise de doctor. În timpul fenomenelor inflamatorii,aplică comprese cu infuzie de muşeţel sau cu soluţie slabă de permanganat de potasiu. Poţi să mai dai pe piele cu soluţii slabe de albastru de metilen sau cu violet de genţiană 1 %. După dispariţia inflamaţiilor,aplică la indicaţia medicului substanţe cu acţiune fungicidă,de distrugere a ciupercilor.

Bine de ştiut!

Deşi este foarte contagioasă,nu toate persoanele se infectează cu ciuperca respectivă. Riscul de a o contracta cresc cu vârsta,iar persoanele care au făcut o dată ciuperca piciorului riscă să se infecteze şi a doua oară.Recente

mamă alergică la copil  sursa   Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange  jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii  Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece  Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate  jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic  jpg
shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021  sursa   Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg
Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg