Ce este sindromul ovarelor polichistice şi cum îţi poate afecta viaţa

1 71873 original jpg jpeg

Una din zece femei, cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, suferã de sindromul ovarelor polichistice (SOP), acesta numãrandu-se printre cele mai frecvente tulburãri endocrine. Adesea, simptomele încep în anii adolescentei şi, dacă nu este descoperită şi tratată la timp, boala poate duce la complicaţii, precum infertilitate.

Cauzele sindromului nu sunt cunoscute,dar cercetătorii au ajuns la concluzia că există o serie de factori care ar favoriza apariţia acestei afecţiuni:nivelul ridicat de insulină,hormonul luteinizant care stimulează ovarele să producă pe lângă insulină si testosteron,factorii ereditari şi greutatea.

Semne şi simptome ale sindromului ovarului polichistic

Semnele de început,care ar trebui să te trimită la un control de specialitate,sunt constituite de tulburarea vizibilă a menstruaţiei:număr redus de cicluri menstruale pe an sau chiar absenţa acestora pe o perioadă lungă de timp (amenoree).  De asemenea,durerile pelviene la mentruatie se accentuează.

Un alt simptom prezent este reprezentat de creşterea pilozităţii în zone precum fată,piept,abdomen,spate,degete (hirsutism),cauzată de creşterea nivelului de hormoni masculini. O incidentă crescută o au şi simptome precum dezvoltarea acneei,pielea grasă,mătreata,creşterea în greutate şi chiar obezitatea.

Ce boli sunt favorizate de SOP?

Netratat la timp,SOP poate duce la infertilitate,care apare ca rezultat al absenţei ovulaţiei. Există insă cazuri în care femeile afectate de acest sindrom pot rămane insărcinate,situaţie în care este nevoie de monitorizare continuă din partea medicului specialist deoarece ele se supun în continuare altor riscuri,precum avortul spontan şi diabetul  gestational (din cauza nivelului ridicat de insulină).

Raportul crescut dintre estrogen şi progesteron din organism,care apare şi în cazul ovarelor polichistice,este factorul de risc cel mai frecvent de apariţie a cancerului endometrial. Acesta se manifestă prin înmulţirea necontrolată a celulelor de la nivelul endometrului (mucoasa uterină). Descoperit la timp,are o rată de vindecare de 90%.

De asemenea,SOP creşte riscul de hipercolesteromie,hipertensiune arterială,apnee în somn,boli cardiovasculare şi diabet (1 din 10 femei este diagnosticată cu diabet de tip 2 înainte de 40 ani).

Diagnosticul corect,calea către un tratament eficient

Adesea simptomele par să nu aibă legatură unele cu altele,de aceea controlul medical va include şi  un examen pelvian,  în timpul căruia ginecologul va fi capabil să simtă chisturile care ar putea fi pe ovare. Odată ce acestea au fost identificate,o ecografie transvaginala va fi efectuată pentru a ajuta medicul să  pună diagnosticul corect. În acest sens,se vor efectua şi analize hormonale (testosteron liber,LH,FSH etc).

Tratamentul se concentrează pe două aspecte:ameliorarea simptomelor şi prevenirea sau minimalizarea complicaţiilor de durată,care pot să apară la vârstă adultă. De cele mai multe ori,tratamentul pentru controlarea simptomelor este medicamentos. Anticoncepţionalele sunt o alegere frecventă pentru a regla ciclurile menstruale si pentru a reduce nivelul de hormoni,iar pentru stimularea ovulaţiei se apelează de obicei la Clomid.

Ca soluţie alternativă,preferată în cazurile mai complexe,medicul poate recomanda şi tratamentul chirurgical. Acesta constă în intervenţii laparoscopice speciale (procedură chirurgicală ce foloseşte un tub subţire,luminat,numit laparoscop,ce este introdus în abdomen printr-o mică incizie la nivelul peretelui abdominal şi care este folosită pentru examinarea organelor abdominale sau genitale interne).

Pentru femeile care îşi doresc să rămână insărcinate,dar suferă de anovulatie cronică ca rezultat al SOP,iar tratamentul medicamentos nu a avut succes,singura opţiune de a avea un copil rămâne de cele mai multe ori fertilizarea în vitro.