Ce impact au mâncărurile şi băuturile asupra medicamentelor

Ceea ce mănânci sau bei poate rezulta într-o reacţie ciudată, în momentul în care urmezi şi un tratament medicamentos. Poţi preveni o astfel de interacţiune, medicament-alimente, numai dacă ştii câteva detalii importante.
Absorbţia
Ce combinaţii trebuie evitate:
• Mezeluri şi metronidazol• Broccoli şi varfarină (anticoagulant)• Nuci şi levotiroxină (de corectare a deficitului de hormoni tiroidieni)• Alcoolul şi aproape orice medicament
Ce esteabsorbţia medicamentelor?Aceasta poate fi definită ca asimilarea unui medicament în sânge. Dacă absorbţia are un ritm mai lent decât cel anticipat,efectul poate întârzia,iar dacă absorbţia este redusă către zero,anumite medicamente s-ar putea să nu-şi mai facă deloc efectul.
Un exemplu des întâlnit de interacţiune medicament-alimente,ce inhibă gradul de absorbţie,este cel al anumitor alimente ce conţin calciu şi medicamentele pe bază de tetracicline (antibioticele utilizate pentru a trata infecţii ale tractului urinar).
Astfel,pentru a garanta efectele antibacteriene ale medicamentului,trebuie să eviţi să consumi lapte,legume cu frunze verzi şi suc de portocale,atunci când urmezi un astfel de tratament.
O altă interacţiune,care reduce absorbţia şi scade eficacitatea,este atunci când digoxina (utilizată în cazul tulburărilor cardiace) este combinată cu seminţe de floarea soarelui,fulgi de ovăz sau tărâţe de grâu.
Pe de altă parte,există şi combinaţii ce pot accelera prea mult eficacitatea,prin creşterea absorbţiei. Este bine deci,să vorbeşti cu medicul tău,după prescrierea anumitor medicamente,despre alimentaţia recomandată în acea perioadă.
Este cel ce determină viteza şi intensitatea acţiunii terapeutice ale unui medicament. Un astfel de aliment ce afectează metabolizarea mai multor medicamente este sucul de grapefruit. Dacă se combină cu felodipină,utilizată pentru hipertensiunea arterială,sucul de grapefruit va creşte nivelurile sangvine periculos de mult,iar asta poate creşte riscul de efecte secundare negative.
Citeşte şi:
Citricele previn atacurile cerebrale
Adevărul despre lapte şi lactate
Există mai multe interacţiuni medicament-alimente,dovedite că duc la toxicitate,şi,prin urmare,trebuie evitate cu orice preţ. Unele antidepresive şi alimentele care conţin tiramină,cum ar fi brânza veche şi drojdia de bere,pot duce la o creştere serioasă a tensiunii arteriale,care în anumite cazuri poate fi fatală.
În plus,dacă iei medicamente pe bază de teofilină (utilizată în tratarae astmului bronşic),trebuie să eviţi consumul de cofeină,pentru a preveni excitaţia excesivă a sistemului nervos central.
Alte combinaţii de evitat includ medicamentele diuretice (cu un grad scăzut de potasiu) şi substituenţii de sare,dar şi medicamentele antiacide pe bază de albumină şi băuturile citrice.