Ce mănânci dacă ai ficatul gras

1 69326 original jpg jpeg

Cunoscută mai ales sub numele de ficat gras sau mărit, steatoza hepatică este produsă de acumularea de grăsimi la nivelul acestui organ. Problemă prezentă la 1 din 10 persoane, steatoza hepatică poate duce la apariţia cirozei în cazul în care nu este tratată.

Cele mai expuse acestei complicaţii sunt personele care consumă frecvent alcool şi produse de tip fast-food.  Există 2 tipuri de steatoză:cea alcoolică,cauzată de consumul excesiv de alcool,pe termen lung,şi cea non-alcoolică,favorizată de alimentaţia bogată în grăsimi. Mai ales în primele stadii,afecţiunea este lipsită de simptome,iar în faze avansate,pot apărea stările de oboseală. Frecvent,steatoza hepatică este diagnosticată la o ecografie abdominală de rutină şi poate apărea atât la persoanele aparent sănătoase,cât mai ales la cei cu afecţiuni asociate. În cele mai multe cazuri,steatoza hepatică non-alcoolică este asociată cu rezistenţa la insulină şi cu hiperlipidemia.

Trebuie eliminate grăsimile

Prima măsură în steatoza hepatică este respectarea unui regim igieno-dietetic,iar în cazul în care consumul de alcool este cauza bolii,renunţarea la acesta este foarte importantă.

Dieta şi regimul de viaţă sunt specifice fiecărui caz în parte. În principiu,trebuie redus sau eliminate aportul de alimente bogate în grăsimi şi zaharuri concentrate.

Din alimentaţia recomandată în steatoză hepatică nu trebuie să lipsească fructele şi legumele,cerealele integrale,brânzeturile degresate,carnea slabă de pui şi de vită. De asemenea,este recomandat şi consumul de peşte (somon,macrou),deoarece grăsimea conţinută de acesta este bogată în acizi graşi Omega 3,care ajută la scăderea trigliceridelor.

Află mai multe despre ficatul gras pe clicksanatate.ro