Ce măsuri iei în caz de herpes
Unele probleme de sănătate, cum este şi herpesul, apar atunci când suntem obosite sau când stresul ne copleşeşte. Important este să ştim să prevenim astfel de neplăceri, dar şi să le tratăm corespunzător, mai ales că virsul herpetic poate reapărea în orice moment.
Caracterizat prin vezicule de mici dimensiuni,transparente,care se rup şi se acoperă cu o crustă,herpesul de la nivelul gurii este una dintre problemele care apare mai des pe perioada sezonului rece. Acesta este cauzat de virusul Herpes Simplex,care se poate manifesta în două moduri:tipul I – apar leziuni la nivel gurii (se transmite doar prin contact direct sau prin saliva persoanei),tipul II – leziuni la nivelul organelor genitale (se transmite doar prin contact sexual sau în timpul naşterii de la gravidă la făt). Spre deosebire de alte virusuri,cel herpetic odată contractat persistă toată viaţa în ganglionii limfatici,dar în stare latentă.
Tratamentul cu aciclovir,cel mai indicat
Cele mai cunoscute şi recomandate medicamente în cazul herpesului sunt cele pe bază de aciclovir. Sub formă de pastile sau de unguent,acestea se pot cumpăra fără prescripţie medicală din farmacii şi au proprietatea de a opri multiplicarea virusului,împiedicând în acelaşi timp şi apariţia recidivelor.
Tratamentul este indicat să fie luat încă de la primele simptome ale bolii (senzaţia de arsură,de usturime). Unguentul cu aciclovir trebuie aplicat la fiecare 4 ore,de aproximativ 5 ori pe zi.Pentru situaţiile în care virusul herpetic este rezistent la tratamentul cu aciclovir,medicii mai recomandă preparatele pe bază de famciclovir sau de valaciclovir.
Este bine să-ţi întăreşti imunitatea
Pe lângă tratamentul cu aciclovir,un pas important în tratarea herpersului îl reprezintă stimularea sistemului imunitar. Acest lucru este cu atât mai necesar pe perioada sezonului rece,când temperaturile reduse scad protecţia naturală a organismului împotriva bolilor. În cele mai multe cazuri,specialiştii recomandă pentru întărirea imunităţii pastilele Isoprinosine,dar şi suplimentele pe bază de vitamine,minerale,propolis,echinacea şi lăptişor de matcă. De asemenea,indicat este să consumi fructe şi legume proaspete,alimente bogate în proteine (conţin aminoacizi esenţiali) şi acizi graşi Omega-3 şi Omega-6.
Sfaturi utile în cazul herpesului:
- evită să atingi leziunea pentru că există riscul ca infecţia să apară în alte zone ale corpului;
- foloseşte doar obiecte de igienă şi veselă proprie;
- nu aplica pe herpes spirt sau iod;
- cremele pe bază de cortizol şi cele cu antibiotic nu ajută la tratarea herpesului.
Ştiai că…
… în 8 cazuri din 10 virusul herpetic trece neobservat,iar primele manifestări pot apărea chiar şi la un an după infectare?