Ce rişti dacă stai prea mult la plajă

1 74933 original jpg jpeg

Incidenţa melanomului, forma cea mai severă a cancerului de piele, creşte de câteva decenii şi se dublează la fiecare 10 ani, din anii 50 încoace, în toate ţările lumii. Cauza principală este expunerea prelungită la soare.

Ce rişti dacă stai prea mult la plajă:carcinoame cutanate

Reprezintă 90% dintre cancerelede piele. Din fericire,sunt şi cele mai vindecabile. Se dezvoltă sub piele,în zonele expuse la soare. Carcinoamele bazocelulare,cele mai frecvente,survin după vârsta de 60 de ani,evoluează foarte lent şi nu produc metastaze. Carcinoamele spinocelular,mai agresive,reprezintă 2 cazuri de cancer de piele din 10 şi se dezvoltă uneori la nivelul unor leziuni precanceroase,numite cheratoze actinice. Pot să apară sub formă de cicatrice sau de arsură,sau sub forma unor răni cronice. Se dezvoltă mai agresiv decât carcinoamele bazocelulare şi pot să se extindă către ganglioni sau către alte organe.

Ce rişti dacă stai prea mult la plajă:melanom

Este e o leziune pigmentată care apare pe piele sau care se dezvoltă plecând de la o aluniţă preexistentă (15-20 % din cazuri). În alte cazuri,se dezvoltă progresiv pe o suprafaţă sănătoasă de piele,sub forma unei pete prezentând una sau mai multe din următoarele caracteristici:contururi asimetrice,suprafaţă ridicată sau neregulată,un contur neomogen de culoare brună,neagră,roşie sau vineţie.  Melanoamele apar mai rar decât carcinoamele (1 % din cazurile de cancer de piele),dar incidenţa lor e în creştere. Depistate la timp,pot fi eliminate prin intervenţie chirurgicală. În stadiu mai evoluat,poate fi necesar un tratament prin chimioterapie.

Ce rişti dacă stai prea mult la plajă:de ce să te fereşti

-Moştenirea genetică este importantă,10 % dintre melanoamele maligne survenind în familii care au avut deja antecedente de cancer de piele. În astfel de cazuri,expunerea la soare trebuie făcută cu multă precauţie,iar controalele medicale trebuie să aibe loc regulat.

-Expunerea excesivă la soare,fără aplicarea cremelor cu factor de protecţie crescut,este principala cauză a apariţiei diferitelor forme de cancer de piele.

-Expunerile excesive în copilărie sunt cauza aluniţelor pigmentate.

-Bronzarea artificială este şi ea un factor de risc.