Ce trebuie să ştii despre chisturile ovariene

1 63228 original jpg jpeg

Te dor ovarele? Ai menstruaţia neregulată şi acuzi dureri abdominale? Atunci ar trebui să iei în calcul existenţa unui posibil chist ovarian.

În cele ce urmează,Dr. Bogdan Mureşan,medic ginecolog în cadrul Clinicii Obstetrică-Ginecologie II "Dominic  Stanca'' (Cluj-Napoca),ne oferă mai multe informaţii despre această afecţiune destul de răspândită în rândul femeilor tinere.

1f60d7db115a63b1f5e7c47bed1563d3 jpg jpeg

Chistul ovarian este asemănător unui sac rotund cu pereţi subţiri,plin cu lichid limpede,care se dezvoltă în ovar ca parte a procesului normal de producere de ovule. La suprafaţa ovarului,chistul ovarian seamănă cu o umflătură.  De obicei,chisturile ovariene apar la femeile aflate la vârstă fertilă. De cele mai multe ori,acestea sunt asimptomatice,în majoritatea cazurilor fiind depistate întâmplător la un examen ginecologic de rutină.

Câte tipuri de chisturi există?

Chisturile ovariene se împart în două categorii:funcţionale şi nefuncţionale  (organice). 

Chisturile ovariene funcţionale apar  în 90% din cazuri,sunt benigne,regresează de cele mai multe ori de la sine sau după administrarea tratamentului şi sunt de două tipuri:chistul folicular şi chistul luteal (chistul de corp galben) .

Chistul folicular  apare în mod normal,la ovulaţie,când foliculul matur se rupe eliberând ovulul pe care îl conţine. În cazul existenţei unor dezechilibre hormonale,peretele foliculului nu se rupe,iar foliculul matur continuă să existe şi,în cea de a două jumătate a ciclului menstrual creşte în dimensiuni până la 5-6 cm,putând ajunge în unele cazuri chiar şi la 10 cm.

Chistul luteal (cel mai frecvent) poate apărea după eliberarea ovulului de la nivelul folicului,urmând ca foliculul să  se transforme în corpul galben care secretă hormonii progesteron şi estrogeni necesari unei eventuale sarcini. În cazul în care nu apare sarcina,corpul galben se degradează şi dispare. În unele cazuri corpul  luteal se închide,la nivelul acestuia apărând hemoragii intrachistice şi acumulare de lichid.

Simptome

Nu sunt specifice,dar pot apărea:dureri abdominale,menstruaţii neregulate,dureri menstruale mai accentuate decât în ultima perioadă,mai intense de partea chistului,micţiuni frecvenţe în cazul chisturilor voluminoase care presează vezică urinară.

Printre complicaţii se numără ruptura de chist luteal cu hemoragie în cavitatea peritoneala,infertilitatea şi torsiunea chistului.

Cum pot fi tratate?

De cele mai multe ori,aceste tipuri de chisturi dispar de la sine,fără tratament. Însă chistul trebuie monitorizat ecografic  timp de aproximativ 3 luni,pentru a observa creşterea în dimensiuni sau regresia.

Dacă persista mai mult de 3 luni,se indică tratametul cu contraceptive orale combinate sau progestative,ce vor pune ovarul în repaus.

La chisturile persistente şi  de dimensiuni mari se recomada tratamentul chirurgical clasic  sau laparoscopic.