Ce trebuie să ştii despre hepatita A

1 76477 original jpg jpeg

Cunoscută şi ca gălbinare sau ca boala mâinilor murdare, hepatita A este mai puţin periculoasă decât tipurile B şi C pentru că nu se cronicizează.

Hepatita A este o afecţiune acută a ficatului, produsă de infecţia cu virusul cu acelaşi nume. Este o infecţie frecventă. Până la 90% din populaţie a trecut printr-un episod de hepatită A (asimptomatic), uneori fără să ştie că a avut infecţia în organism.

Medicul Andrei Rogoz, specialist în boli infecţioase, subliniază că acest virus prezintă un grad înalt de contagiozitate şi rezistenţă. „Infectarea se realizează fie prin transmitere directă de la o persoană infectată, pe cale fecal-orală, fie indirect, prin ingerarea de alimente sau lichide contaminate“, explică dr. Rogoz. De asemenea, te poţi infecta dacă mănânci peşti din ape contaminate cu virusul hepatitic A.

Debutează prin icter

Potrivit specialistului în boli infecţioase, infecţia cu virusul hepatitic A este imediat urmată, în mod obişnuit, de apariţia icterului. Urina, mucoasele şi partea albă a ochilor capătă o coloraţie închisă şi uneori pacienţii observă decolorarea scaunului.

„Icterul este mai frecvent întâlnit la adulţi sau la pacienţii care fac această boală la o vârstă înaintată, fiind deseori absent la copii. Cele mai multe simptome dispar în aproximativ 8 săptămâni, deşi 10-15% din cazuri pot avea probleme chiar pe o perioadă de până la 6 luni. E important de reţinut că nu există hepatită cronică de tip A“, precizează dr. Andrei Rogoz.

Cu ce poate fi confundată

Medicul specialist citat spune că la aproape 4 săptămâni de la contactul cu virusul hepatitic A apar primele semne şi simptome ale bolii, care sunt asemănătoare unei gripe uşoare: stare de rău, oboseală, febră joasă, dureri de muşchi şi de cap, lipsa poftei de mâncare, greaţă şi vărsături. Pacienţii cu hepatită A simt durere sau disconfort abdominal de intensitate redusă până la moderată, în special în etajul superior al cavităţii abdominale.

Descoperă ce simptome are hepatita A pe clicksanatate.ro

Sursa foto: targetsolutionstt.com