România, codaşă la nivel european în tratarea hepatitei
Deşi 2 milioane de români sunt bolnavi de hepatită cronică, modalităţile de prevenţie, depistare şi tratare sunt lacunare în ţara noastră. Dovadă stau cifrele din Indexul European de Performanţă în Tratarea Hepatitei.
Conform Indexului,care a fost elaborat de institutul suedez de cercetare Health Consumer Powerhouse şi care ne plasează pe locul 25 din cele 30 de ţări europene luate în calcul,sugarii români sunt vaccinaţi în mod curent împotriva bolii. Lucru îmbucurător până la acest punct,însă problemele se complică deoarece nu există o vaccinare sistematizată a unor grupuri de risc,cum sunt cele din sfera prostituţiei sau a consumului de droguri.
O altă cauză pentru punctajul scăzut al ţării noastre în legătură cu acest top,606 dintr-un maxim posibil de 1.000,este că vaccinurile trebuie plătite în totalitate de pacienţi deoarece nu sunt susţinute financiar prin programe publice. În plus, medicamentele de ultimă generaţie nu sunt disponibile pe piaţă şi nici nu sunt subvenţionate de sistemul de sănătate.
„Este timpul să considerăm hepatita ca pe o problemă de sănătate publică,dar nu doar la nivel declarativ,ci prin acţiuni concrete,cu rezultate pe termen lung”,a declarat Marinela Debu,preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).
La nivel european,doar o mică parte dintre pacienţi este la curent cu această afecţiune şi poate căuta tratament. Hepatita nedescoperită conduce la afecţiuni secundare ale ficatului şi la cancer,ceea ce pune în pericol funcţiile vitale.