Ce trebuie să ştii despre herpesul genital

1 74031 original jpg jpeg

Herpesul,care poate apărea atât în zona bucală,cât şi/sau în zona genitală,este o afecţiune contagioasă,care poate recidiva. Herpesul genital se numără printre cele mai comune boli cu transmitere sexuală care afectează atât bărbaţii,cât şi femeile. Aproximativ 1 din 6 persoane suferă de această boală. Herpesul genital se transmite de la un partener la altul prin contact sexual,dar şi prin folosirea prosoapelor sau a lenjeriei intime în comun cu alte persoane infectate.

Cum recunoşti boala

Virusul herpetic (Herpes Simplex 1) este foarte contagios şi se poate transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta,chiar dacă persoana în cauză nu ştie că este bolnavă. Herpesul genital poate provoca simptome foarte iritante,precum răni şi vezicule care sunt dureroase şi purulente şi mâncărimi. În timpul unei erupţii,persoana infectată poate avea febră şi dureri de corp.

Citeşte şi:De ce apar mâncărimile vaginale şi cum le previi

Unul dintre aspectele cele mai deranjante ale acestei boli este că leziunile pot lăsa o cicatrice pe straturile superficiale ale pielii. Infecţiile repetate sunt foarte frecvente,mai ales în primul an de îmbolnăvire.

Ce se întâmplă în timpul erupţiilor

Iniţial,leziunilearată ca nişte coşuri roşii,violete,albe şi apar în jurul membranelor mucoase ale corpului. În cazuri foarte rare,virusul herpes simplex poate infecta ochii şi organele interne,cum este creierul,situaţie care duce la encefalită virală. Atunci când apar primele semne ale bolii,persoana în cauză poate experimenta mâncărimi,dureri şi febră,pentru că sistemul imunitar luptă  împotriva virusului. Mai pot apărea,scurgeri vaginale de culoare închisă şi usturimi în timpul micţiunii. Manifestările pot apărea la câteva ore de la infectare ori după mai mulţi ani. Dacă este menţinută igiena zonei,leziunea poate să se vindece în cel mult trei săpămâni.

Organismul reacţionează în mai multe moduri după ce s-a infectat cu virusul herpetic. În general,infecţia se manifestă la 10 zile de la infectare,dar alteori pot trece ani până când persoana în cauză descoperă că a fost infectată.  

Citeşte şi:Alimentul care poate ucide virusul HPV

Credit foto:www.vkool.com