Cele mai noi metode contraceptive

1 58468 original jpg jpeg

Dacă în anii trecuţi româncele nu aveau prea multe variante de contracepţie, acum situaţia stă cu totul altfel. Femeile au la dispoziţie nu doar prezervativul şi pilulele contraceptive, ci şi alte metode eficiente care oferă protecţie împotriva sarcinilor nedorite.

Inelul vaginal

Inelul vaginal a apărut mai întâi în Statele Unite ale Americii,iar de aproximativ doi ani şi în ţara noastră. Se bazează pe hormoni (atât estrogen cât şi progesteron) şi constă în montarea,în fiecare lună,a câte unui astfel de inel,cât mai adânc în vagin.

Apoi hormonii pe care îi conţine sunt  eliberaţi în organism. Dispozitivul se scoate în perioada ciclului menstrual. Metoda este eficientă în proporţie de 99%,însă nu oferă protecţie împotriva bolilorcu transmitere sexuală.

Implantul contraceptiv

Dacă vrei o protecţie pe o perioadă îndelungată,optează pentru implantul contraceptiv. Medicul montează un tub fin,de grosimea unui ac,sub piele,pe braţ.

Oferă protecţie continuă împotriva sarcinii,3 ani şi poate fi îndepărtat oricând. Metoda este contraindicată femeilor care suferă de anumite tipuri de cancer,de tromboză sau unele afecţiuni severe ale ficatului. De aceea,implantul trebuie folosit doar la recomandarea medicului.

Mai citeşte şi:

Ce metodă de contracepţie alegi?

Ce nu ştiai despre pilulele contraceptive

Dispozitvul intrauterin

O altă variantă pe termen lung este dispozitivul intrauterin cu implant hormonal (DIU). Potrivit medicului primar ginecolog Mirela Popa,acesta eliberează zilnic o cantitate mică de derivat de progesteron în organism.

Asigură contracepţia pe o perioadă mai mare de timp,3 sau 5 ani,în funcţie de produsul folosit. Cel care va monta dispozitivul este medicul ginecolog.

Plasturele contraceptiv

Un înlocuitor pentru femeile care vor să scape de teama de a nu uita să-şi ia pilula contraceptivă la timp poate fi şi plasturele contraceptiv. Acesta a apărut în Statele Unite ale Americii şi conţine hormoni sexuali feminini,care se eliberează prin piele în organismul femeii.

Femeile care recurg la această metodă trebuie să aplice câte un astfel de plasture în fiecare săptămână,pe pielea uscată,pe braţ,pe coapse,pe spate sau pe burtă. Este indicat să consultaţi medicul ginecolog înainte de a recurge la această metodă contraceptivă,căci poate avea reacţii adverse.

Sfatul specialistului

Dr. Mirela Popa,medic primar,expert Ginecologie,Hyperclinica MedLife Griviţa

Printre cele mai sigure metode contraceptive se numără anticoncepţionalele şi steriletul. Folosite corect,contraceptivele orale au rata de eficienţă de 99%. Folosirea corectă înseamnă administrarea regulată la aproximativ aceeaşi oră,fără pauze nejustificate între anumite perioade de administrare.

Este foarte important ca acestea să fie prescrise de un medic ginecolog,de un endocrinolog sau de un medic de planificare familială. Steriletul are,de asemenea,rata de eficienţă de 99% în special când ne referim la cel cu implant hormonal. Acesta e montat de medicul ginecolog în primele 7 zile de la apariţia menstruaţiei.

Info

Potrivit celor mai recente statistici,cele mai cunoscute metode de contracepţie în România sunt:prezervativul (95%),pilulelecontraceptive (94%),retragerea înaintea ejacularii (83%),steriletul (75%),metoda calendarului (74%) şi pilula de a doua zi (72%).