Crioterapia - procedura care îngheaţă durerea

1 61612 original jpg jpeg

Ai suferit un traumatism sau o întindere musculară? Te chinuie durerea din cauza unei entorse? Terapia prin răcire sau crioterapia este o soluţie sigură şi eficientă pentru calmarea durerii provocate de entorse, traumatisme sportive, lovituri, întinderi musculare.

Unele dintre cele mai noi metode de crioterapie sunt spray-urile şi plasturii pe bază de levomentol. Această substanţă produce senzaţia de rece la nivelul zonei afectate,ceea ce reduce durerea şi ajută la prevenireainflamaţiei.

Ce este crioterapia?

Terapia „rece” sau crioterapia este una dintre cele mai utilizate proceduri pentru calmarea durerilor acute,survenite de cele mai multe ori în urma unor traumatisme. Este uşor de aplicat şi,cel mai important,foarte eficientă,susţin specialiştii GTS Solution.

Scăderea temperaturii pielii acţionează asemenea unui anestezic local.Acest efect de răcire amorţeşte terminaţiile nervoase,încetinind transmiterea mesajului dureros către sistemul nervos central. Astfel se explică reducerea durerii,precum şi a inflamaţiei.

Efectul analgezic este maxim dacă aplicarea frigului se face imediat,în primele minute după traumatism,şi durează,după caz,de la 30 de minute până la 3 ore.

Citeşte şi:

Cum reduci durerea şi inflamaţiile

7 alimente care te scapă de durerea cronică

Când şi cum se utilizează crioterapia?

Spre deosebire de gheaţă,crioterapia sub formă de spray sau de plasture poate scădea temperatura ţesutului cutanat,fără a deteriora celulele.Spray-ul de crioterapie difuzează particule reci,care conferă un efect răcoritor rapid,calmând durerea şi inflamaţia. Medicii recomandă folosirea spray-ului răcoritor imediat ce a avut loc leziunea. Crioterapia poate fi folosită ca metodă de tratament în primele 24-48 de ore după o accidentare,având varianta plasturilor analgezici pe bază de levomentol. Această metodă face parte din regula de aur după un traumatism:PRICE (Protection – Rest – Ice – Compression – Elevation),adică Protecţie – Odihnă – Gheaţă – Compresie – Ridicare.