Crize biliare: ce mănânci ca să le alini

1 74045 original jpg jpeg

Crizele biliare, frecvente în perioada sărbătorilor, după mese îmbleşugate, pot fi prevenite printr-o dietă potrivită. Poţi să te bucuri de preparate gustoase fără să te îmbolnăveşti.

Mai puţine grăsimi,mai multe fibre

Tot ceea ce mănânci trebuie să aibe mai puţine grăsimi şi zahăr. În schimb,trebuie să conţină multe fibre.  Ia masa trebuie la ore fixe. Nu uita să mesteci bine alimenteleşi să nu mănânci pe fugă. Dă prioritate grăsimilor vegetale,din fructe oleaginoase crude – nuci,migdale,alone – sau din uleiuri vegetale nerafinate. Cantitatea zilnică de grăsimi nu trebuie să depăşească 50 de grame. Nu prăji alimentele,găteşte doar la abur,prin fierbere sau la cuptor.

Meniul potrivit

Dă prioritae supelor cu legume,cu carne slabă,cu orez sau paste integrale. Salatele de crudităţi sunt excelente pentru crizele biliare,la fel şi fructele proaspete (consumate ca atare sau în compot). Carnea slabă,fără piele,prepar-o la grătar sau fiartă. Alege uleiurile vegetale:de măsline,de rapiţă. Ai voie şi unt,dar în cantităţi mici. Piureul de cartofi este o opţiune bună. Nu mânca decât pâine prăjită sau veche. Nu ai voie lactate integrale,doar degresate. Evită caşcavalul,brânza de burduf,brânza topită. Uită de prăjeli,chiar dacă-ţi fac poftă!

Minunata ridiche neagră

Mănâncă ridiche neagră,sub formă de salată sau suc. Fă o salată din ridiche neagră rasă,amestecată cu un pic de miere,din care consumi câteva linguri pe zi,înainte de mese. Prepară o cană de suc proaspăt de ridiche şi amestecă cu puţină miere. Iar 3-6 linguri pe zi,între mese. Ridichea neagră intensifică procesul de eliminare a bilei.

Bea infuzii de plante

Gălbenelele au rol antiinflamator,sedativ. Stimulează secreţia bilei şi evacuarea acesteia. Peste 2 linguriţe de plantă uscată,adaugă o cană cu apă clocotită. Lasă să se infuzeze timp de 15 minute,apoi bea pe parcursul unei zile,înaintea meselor. Infuzia nu e recomandată femeilor aflate în ultima perioadă a sarcinii. Şi măceşele favorizează formarea şi eliminarea bilei. Foloseşte o lingură de măceşe la o cană cu apă clocotită. Lasă la infuzat o jumătate de oră,bea 2 căni pe zi.