Cum depăşeşti cu brio un atac de panică. Cei 5 paşi de urmat, care te scot din pericol

1 shutterstock 1230507775 jpg jpeg

Atacurile de panică sunt episoade bruşte de teamă intensă, nelinişte sau anxietate, cu simptome fizice şi emoţionale, în ciuda faptului că nu există un pericol real sau o cauză aparentă pentru acestea.

Printre reacţiile cele mai comune ale atacului de panică se numără dificultatea de a respira, transpiraţia abundentă, tremuratul, durerea în piept, rimul cardiac rapid şi senzaţia de detaşare de realitate. Printre factorii de risc ai apariţiei atacurilor de panică se numără istoricul familial, stresul, un eveniment traumatic, fumatul şi excesul de cofeină.

Atacurile de panică pot să te lovească rapid şi pot fi înfricoşătoare, deşi nu durează decât câteva minute. Chiar dacă sunt greu de gestionat de unul singur, există strategii la care poţi apela pentru a opri sau preîntâmpina un atac de panică.

Respiră adânc

Respiraţia profundă poate reduce simptomele de panică din timpul unui atac. Dacă eşti capabil să îţi controlezi respiraţia, sunt şanse mai mici să experimentezi hiperventilaţia (respiraţia accelerată), care poate înrăutăţi celelalte simptome ale atacului de panică. Inspiră adânc timp de patru secunde, ţine-ţi respiraţia timp de o secundă, apoi expiră timp de alte patru secunde.

Închide ochii!

Unele atacuri de panică se declanşează atunci cand experimentezi o situaţie care te copleşeşte. Dacă te afli într-un mediu agitat, urban, cu mulţi stimuli, acest lucru îţi poate alimenta atacul de panică. Pentru a reduce stimulii care agravează simptomele, închide ochii în timpul atacului de panică. În acest fel, te poţi concentra mai uşor asupra respiraţiei.

Fixează-ţi privirea asupra unui obiect!

Unii consideră util să găsească un singur obiect pe care să-şi concentreze toată atenţia în timpul unui atac de panică. Alege un obiect din apropiere, fixează-ţi privirea asupra lui şi observă toate detaliile legate de acesta. Descrie în minte culoarea, forma şi dimensiunea obiectului ales şi concentrează-ţi toată energia asupra lui, iar sentimentul de panică se poate diminua.

Foloseşte ulei esenţial de lavandă

Lavanda este de ajutor în lupta contra stresului, parfumul ei ajutând corpul să se relaxeze. Dacă eşti predispus la atacuri de panică, ţine la îndemână un recipient cu ulei esenţial de lavandă şi stropeşte-te pe antebraţe atunci când experimentezi situaţia stresantă. Respiră parfumul pentru a te calma. Poţi încerca, de asemenea, să bei ceai de lavandă sau de muşeţel. Ambele sunt relaxante şi liniştitoare, dar nu trebuie combinate cu medicamente pentru insomnie şi anxietate.

Gândeşte-te la un loc fericit!

Care este cel mai relaxant loc din lume la care te poţi gândi? O plajă însorită, la malul mării, un sat de la munte? Imaginează-ţi că eşti acolo şi încearcă să te concentrezi cât mai mult pe detalii: nisipul cald, valurile care se sparg la mal, iarba răcoroasă. Pentru a te calma, acest loc ar trebui să fie liniştit şi relaxant, nicidecum urban şi aglomerat.

@shutterstock