Cum interacţionează medicamentele cu alimentele?

1 54043 original jpg jpeg

Când iei mai mult decât un medicament, ai în permanenţă grijă ca pilulele cu pricina să nu interacţioneze între ele. Ceea ce nu ştiai, poate, e că şi anumite alimente sau băuturi pot să schimbe efectele substanţelor active din medicaţia prescrisă.

Interacţiunea dintre anumite alimente/băuturi şi medicamente poate fi chiar periculoasă. Iată câteva astfel de interacţiuni şi efectele lor:

  • Sucul de grepfrut blochează enzimele care metabolizează anumite tipuri de medicamente,cum ar fi cele anti-colesterol. Faptul că substanţa activă nu mai poate fi „procesată” duce la acumularea ei în sânge,ceea ce poate fi sursă de efecte secundare nedorite.
  • Alcoolul poate avea efecte nedorite asupra analgezicelor. Dacă iei în mod regulat pilule anti-durere,  şi dacă bei mai mult de 3 pahare „alcoolizate” pe zi,ai şanse mari să-ţi distrugi ficatul.
  • Alcoolul interacţionează în mod periculos cu Bactrim (administrat pacienţilor cu afecţiuni respiratorii). De asemenea,aspirina,ibuprofenul în combinaţie cu alcool pot duce la ulcer şi alte probleme stomacale.
  • Dacă suferi de astm bronşic şi faci tratament cu Albuterol,e bine să te abţii de la consumul de cafea. Aceasta creşte riscurile  apariţiei unor efecte secundare precum nervozitate,hiperexcitabilitate,tahicardie.
  • Dacă suferi de hipotiroidie şi urmezi tratament cu hormoni de sinteză,consultă-ţi doctorul dacă obişnuieşti să consumi făină de soia,nuci şi alimente bogate în fibre:s-ar putea ca specialistul să-ţi schimbe doza prescrisă.
  • Dulciurile/bomboanele pe bază de lemn dulce scad eficacitatea anumitor medicamente care combat hipertensiunea arterială.
  • Popularul Ginkgo Biloba,folosit pentru îmbunătăţirea memoriei,poate interacţiona negativ cu medicaţia pentru epilepsie.