Cum poţi să scazi nivelul trigliceridelor

1 68386 original jpg jpeg

Grăsimi provenite din alimentaţie sau fabricate de organism, trigliceridele reprezintă una dintre cele mai importante rezerve energetice ale corpului. Totuşi, ele devin periculoase atunci când, la fel ca şi colesterolul LDL, au valori prea mari.

Trigliceridele sunt molecule lipidice alcătuite din diferite tipuri de acizi şi sunt prezente în celulele grase (adipocite) şi în sânge. Majoritatea acestor grăsimi provin din alimentaţie,o mică parte fiind sintetizată la nivelul ficatului.

În urma digestiei,excesul de calorii din alimente se depozitează în adipocite ca trigliceride. Acestea formează un adevărat rezervor energetic necesar pentru susţinerea activităţilor cotidiene. De asemenea,trigliceridele transportă vitaminele liposolubile (A,D,E şi K) în sânge.

Ce factori le influenţează nivelul

O alimentaţie dezechilibrată,bogată în grăsimi,şi,mai ales,consumul excesiv de alcool şi/sau de zahăr duc la creşterea nivelului de trigliceride.

De cele mai multe ori,hipertrigliceridemia este asociată cu obezitatea,cu diabetul zaharat tratat incorect,cu bolile de rinichi (mai ales cu insuficienţa renală cronică),cu afecţiunile endocrine (hipotiroidia),precum şi cu administrarea unor medicamente (betablocante,diuretice,corticosteroizi,interferon,contraceptivele orale care conţin estrogen).

De asemenea,creşteri temporare ale trigliceridelor pot fi întâlnite şi în sarcină. În schimb,dozele mari de vitamina C şi heparina pot duce la scăderea acestor grăsimi în sânge,acelaşi efect avându-l şi slăbitul.