Cum recunoşti atacul de cord cu o lună înainte

1 78404 original jpg jpeg

De cele mai multe ori, te poţi număra printre persoanele care suferă de o afecţiune a inimii fără ca măcar să ştii, căci semnele care te pot pune pe gânduri nu sunt destul de clare. Iată care sunt simptomele cărora ar trebui să le acorzi atenţie!

1. Disconfort în zona pieptului

Acesta este cel mai întâlnit simptom care îţi arată că inima ta se află în pericol. Dacă ai o arteră blocată sau un atact de cord, vei simti o stare de durere, de încordare sau presiune puternică în zona pieptului. Unii oameni descriu această senzaţie ca şi cum un elefant ar sta pe ei sau ca o senzaţie puternică de arsura.

2. Scurtarea respiraţiei

Dacă observi că întâmpini dificultăţi în a respira, acesta este un semn cunoscut sub termenul medical de dispnee. Scurtarea respiraţiei poatea avea loc înainte sau în timpul durerii din zona pieptului în timpul atacului de cord şi, în unele cazuri, poate fi asociată şi cu alte simptome.

3. Disconfort abdominal

Câteodată, durerea în urma atacului de cord este descrisă precum o durere de stomac, în partea de mijloc sau în partea superioară a abdomenului. Aceasta se simte mai mult ca o senzaţie de greutate, decât una de durere ascuţiă, şi poate avea loc şi în lipsa durerii din zona pieptului.

4. Senzaţie de oboseală

Oboseala copleşitoare poate fi unul din simptomele care poate indica un atac de cord. Femeile sunt mai predispuse acestui simptom mai mult decât bărbaţii. Dacă observi că îţi e greu să duci la capăt chiar şi o acţiune simplă, precum a-ţi face duş sau a face patul, ar trebui să te îngrijorezi.

5. Insomnia

Insomnia este de asemenea asociată cu riscul de a face atac de cord, fiind asociată cu un nivel ridicat de anxietate, lipsa atenţiei şi trezitul dis-de-dimineaţă, chiar dacă nu te-ai putut odihni în timpul nopţii.

6. Bătăile neregulate ale inimii

Bătăile întrerupte sau neregulate ale inimii sunt adesea acompaniate de anxietate sau de un atac de panică, în special la femei. Exerciţiile fizice pot contribui la creşterea ritmului cardiac, în special în cazul persoanelor care suferă de ateroscleroză (îngustarea arterelor).

7. Transpiraţia

Mai ales dacă este în exces, poate fi unul dintre semnele prevestitoare atacului de cord. Persoanele care se confruntă cu acest simptom îl descriu ca fiind asemănător cu senzaţia de a purta un pulover gros, sub care transpiră abundent.

8. Durere de spate

Durerea de spate care este cauzată de apariţia unui atac de cord este localizată între omoplaţi. Dacă ai unul dintre aceste simptome, mergi la un consult, căci făcut la timp poate salva vieţi.