Cum să scapi de teama de doctor

1 68784 original jpg jpeg

Te apucă tremuratul numai la gândul că trebuie să te duci la stomatolog? N-ai mai dat pe la medicul de familie de ani de zile, şi preferi să te tratezi cu leacuri băbeşti? Teama de doctor poate fi depăşită cu un pic de efort.

Du-te la un doctor care comunică

Caută să găseşti un doctor care e capabil să comunice eficient. Studiile au arătat că pacienţii se simt mai relaxaţi dacă medicul le spune ce vor simţi în timpul intervenţiei şi le explică şi cauzele. Află,din recomandările cunoscuţilor,care e specialistul care are răbdare să-ţi explice,pas cu pas,care sunt etapele tratamentului.

Sună un prieten

Ori de câte ori e nevoie să faci o vizită medicală,du-te la cabinet însoţită de un prieten sau de o rudă căreia îi pasă de starea ta de sănătate. Caută să fii însoţită de cineva în care ai încredere,căruia poţi să-i vorbeşti fără frică,care e capabil(ă) să te liniştească şi să-ţi distragă atenţia.

Găseşte o motivaţie

Găseşte resorturile lăuntrice pentru a-ţi confrunta temerile şi a-ţi depăşi teama. Gândeşte-te cât relaxată te vei simţi după ce vei trata măseaua aceea care se infectează mereu,sau când vei scăpa de durerea de stomac care te chinuia de săptămâni de zile. În plus,va avea de câştigat şi familia ta:copiii se vor bucura că nu te mai plângi tot timpul de dureri sau de disconfort,iar soţul te va vedea din nou plină de voie bună. Merită,deci,să te duci la doctor!

Identifică motivul fricii

De multe ori,frica de doctor e iraţională – însă sunt situaţii când o traumă recentă sau o întâmplare din copilărie stau la baza neliniştilor tale. Gândeşte-te bine şi analizează ce anume îţi provoacă teamă. Caută şi eventualele soluţii care te-ar ajuta să treci peste problemă – poţi cere şi sfatul unui prieten bun. 

Citeşte şi:

De ce sunt cartofii vitali în dieta copilului tău

Cum îţi influenţează sănătatea culoarea fructelor şi legumelor