Cum să te fereşti de bolile cardiovasculare

1 68784 original jpg jpeg

Apărute pe fondul unui stil de viaţă dezechilibrat şi mai puţin din pricina unei moşteniri genetice, afecţiunile cardiovasculare constituie prima cauză de deces în rândul românilor. Specialiştii te învaţă ce să faci pentru a reduce pericolul apariţiei acestor boli.

Cu toate că este una dintre cauzele majore care influenţează dezvoltarea bolilor cardiovasculare,creşterea peste valorile normale a colesterolului în sânge nu este încă percepută ca prezentând un potenţial pericol pentru starea de sănătate. Colesterolul este cunoscut şi sub numele de "inamicul tăcut",deoarece un nivel crescut al acestuia nu determină,ani de zile (adeseori zeci de ani!),o reacţie a organismului care să-ţi atragă atenţia că ai avea o problemă. Astfel,nivelul crescut al colesterolului este depistat la un control de rutină sau când au apărut modificări ale arterelor ce au condus la boli severe ori complicaţii majore precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.Sfaturi pentru inimă„Câteva schimbări relativ simple în stilul de viaţă pot contribui major la creşterea sănătăţii inimii şi a arterelor. Reţeta sănătăţii cuprinde trei ingrediente simple:alimentaţia sănătoasă,mişcarea fizică zilnică şi lipsa fumatului. Noi,specialiştii în sănătatea inimii,vă recomandăm,în primul rând,consumul zilnic de legume şi fructe şi înlocuirea grăsimilor saturate (de origine animală) cu „grăsimile bune” (mono sau polinesaturate):uleiuri vegetale,margarine tartinabile de nouă generaţie-bogate în Omega 3 şi 6,peşte (somon,hering) şi fructe oleaginoase.

Adăugaţi 30 de minute de activitate fizică zilnică şi nu uitaţi să nu fumaţi şi să vă feriţi de zonele în care se fumează. Foarte important este controlul anual la medicul dumneavoastră,iar inima va funcţiona optim ani mulţi şi sănătoşi", te sfătuieşte prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.

Află de AICI care sunt factorii favorizanţi ai apariţiei bolilor cardiovasculare!