De ce apar contracţiile uterine pe parcursul sarcinii

1 74370 original jpg jpeg

Contracţiile uterine normale - care apar fiziologic în timpul sarcinii - sunt de două tipuri. Unele pot trece neobservate de gravide, în timp ce altele anunţă naşterea sau probleme medicale.

Gravida poate simţi contracţii pe toată durata sarcinii sau deloc:sunt contracţiile de tip Braxton-Hicks,care au loc sporadic. “Ele pot începe în a şasea săptămână de sarcină,dar,cel mai frecvent,sunt resimţite de majoritatea femeilor cam de la mijlocul sarcinii. Spre deosebire de contracţiile din travaliu,acestea nu sunt dureroase sau,mai bine spus,nu sunt atât de dureroase,pragul durerii fiind diferit de la o persoană la alta.

Unele gravide nu le simt deloc,deşi acestea există. Cel mai frecvent apar după-amiaza sau seara,sunt resimţite de gravidă ca o încordare a muşchilor uterului la intervale neregulate şi dispar dacă femeia îşi schimbă poziţia corpului sau merge”,explică dr. Irina Stelea,medic primar obstetrică-ginecologie,cu competenţă în colposcopie şi ecografie ginecologică şi obstetricală.

Cum sunt cele care prevestesc naşterea

În timpul travaliului apar contracţiile care anunţă naşterea. “Spre deosebire de contracţiile din timpul sarcinii,acestea apar la intervale regulate de timp şi devin din ce în ce mai dureroase pe măsură ce se apropie momentul naşterii. În mod normal,durează între 30 şi 70 de secunde. 

Află de ce apar contracţiile uterine pe parcursul sarcinii AICI.