De ce ni se dilată pupilele şi când trebuie să te îngrijorezi

1 70520 original jpg jpeg

Pupilele sunt micile cercuri colorate din centrul ochilor. În mod normal acestea se dilată doar la întuneric pentru a facilita văzul. Însă ce înseamnă dacă se măresc ziua? Iată de ce ni se dilată pupilele.

Pupilele îşi schimbă în mod constant dimensiunile pentru a permite luminii să intre mai bine în ochi. Totodată ele se adaptează şi atunci când priveşti la distanţă sau când eşti răvăşită de emoţii puternice. Termenul medical prin care se denumeşte acest fenomen se numeşte midriază.

De ce ni se dilată pupilele - Cauze medicale

Anumite medicamente pot declanşa mărirea pupilelor,fiind în cele mai multe cazuri un efect secundar al utilizării acestora. Medicamentele pentru gripă şi răceală pot declanşa acest efect,dar şi anumite droguri precum cocaina şi marijuana. În general dilatarea este temporală şi ochiul revine la normal fără vreun tratament anume,de îndată ce doza de medicament este mai mică.

Există însă şi o cauză care ar trebui să te pună pe gânduri şi să te trimită la doctor de îndată. Este vorba de probleme apărute în urma unei căzături în care te-ai lovit în zona craniului sau după ce ai avut dureri de cap puternice. În acest caz dilatarea poate anunţa o sângerare în interiorul creierului sau un accident vascular cerebral.

De ce ni se dilată pupilele - Cauze emoţionale

Şi dacă te confrunţi cu evenimente care-ţi provoacă emoţii puternice,este posibil să se dilate pupilele. Stările de panică,de anxietate sau emoţiile duc la înceţoşarea privirii. Cum nu există un tratament,cel mai bine este să încerci să-ţi ţii sub control emoţiie.

Citeşte şi:

Ochii îţi arată de ce afecţiuni suferi

Tratamente naturale pentru ochii tăi