De ce nu-ţi mai trece răceala

1 70761 original jpg jpeg

În timp ce unele episoade de răceală trec cu ceaiuri calde în câteva zile, altele par chiar şi să se agraveze, deşi urmezi un tratament medicamentos. Ceea ce nu ştii este că multe dintre obiceiurile zilnice fac ca banala problemă de sănătate să se vindece mai greu.

Bei prea puţine lichide

De fiecare dată când suntem răcite ne scade pofta de mâncare şi nu simţim nevoia să bem lichide atât cât ar trebui. Ceea ce trebuie să ştii este că un consum mic de lichide (chiar dacă este vorba de apă,ceaiuri sau supă de pui) face ca boala să treacă tot mai greu. Lichidele ajută la subţierea secreţiilor nazale,ceea ce favorizează reducerea presiunii de la nivelul sinusurilor şi eliminarea lor. O altă greşeală care întârzie vindecărea răcelii este şi lipsa de odihnă. Indiferent de afecţiune,un program de somn eficient este elementul-cheie care ajută organismul să se refacă. 

Iei medicamente „după ureche“

Se întâmplă deseori ca atunci când apar primele semne ale răcelii să dăm fuga la dulapul cu pastile. Nu trebuie să uiţi că automedicaţia poate face mai mult rău decât bine. Unele medicamente,cum este şi cazul antibioticelor,nu numai că nu ajută la tratarea problemei,ci slăbesc şi mai mult sistemul imunitar,ceea ce face ca perioada de boală să se prelungească. Lucrurile sunt similare şi când vine vorba de spray-urile pe care le folosim pentru desfundarea nasului,cunoscute şi sub numele de decongestionante nazale. Folosite mai mult de trei zile,acestea usucă mucoasa nazală şi duc la apariţia dependenţei.

 Nu-ţi dezinfectezi mâinile

Ştiai că virusurile care duc la apariţia virozei respiratorii pot supravieţui până la trei ore pe piele? De fiecare dată când strănuţi sau tuşeşti,o mare parte dintre acestea ajung pe palme,şi de acolo pe faţă,pe ochii şi pe nasul. Astfel,nu facem altceva decât să îngreunăm vindecarea răcelii sau a gripei. Cel mai bine este să strănuţi într-un şerveţel pe care îl vei arunca. De asemenea,important este să te dezinfectezi pe mâini cât de des poţi. Indiferent dacă foloseşti geluri antibacteriene sau te speli pe mâini cu apă şi săpun,obiceiul poate ţine la distanţă gripa şi răceala,dar ajută şi la tratarea lor mai rapidă.    

Alte greşeli care duc la agravarea răcelii:

-         dai căldura prea tare – faptul că nu aerisim încăperile nu face altceva decât să prelungească perioada de boală. Temperatura prea ridicată face ca mucoasa nazală să se usuce,ceea ce duce la apariţia senzaţiei de nas înfundat; 

-         fumatul – acest viciu afectează celulele de la nivelul plămânilor,ceea ce poate duce la agravarea răcelii sau la prelungirea perioadei de boală. În plus,studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că fumătorii răcesc mai uşor;

-         stres – situaţiile stresante împiedică funcţionarea optimă a sistemului imunitar,fapt ce îngreunează vindecarea.



Recente

Inele cu crema si fructe  Sursa foto shutterstock 2038354217 jpg
Obiceiuri sanatate  Sursa foto shutterstock 2175402793 jpg
Budinca de vanilie  Sursa foto shutterstock 1036373248 jpg
shutterstock 2281365969 jpg
Procesul creativ de la idee la un parfum unic jpg
Tradiții și tendințe în aranjamentele de flori pentru Ziua Îndrăgostiților jpg
Cannelloni umpluti  Sursa foto shutterstock 590881370 jpg
Cremsnit cu frisca  Sursa foto shutterstock 1063592393 jpg
shutterstock 635432609 jpg
ustensile bucătărie  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2470101607 jpg
Paste cu pui si ciuperci  Sursa foto shutterstock 2228548909 jpg
Infuzie slabit  Sursa foto shutterstock 2503383545 jpg
Iisus  foto   Shutterstock jpg
megahn si harry jpg
shutterstock 1780811849 jpg
shutterstock 96238280 jpg
Gripa sezoniera  3 simptome care te trimit la camera de garda  Sursa foto shutterstock 2086092904 jpg
Briose cu crema de vanilie si fistic  Sursa foto shutterstock 190481408 jpg
pyjamas jpg