De ce recidivează cancerul şi care sunt tipurile care au tendinţa de a reapărea

1 84845 original jpg jpeg

De ce recidivează cancerul după ce te vindeci? Locul în care apare cancerul secundar precum şi momentul de reapariţie pot fi aproximate ţinând cont de biologia cancerului primar, de istoricul pacientului şi de tiparele de recurenţă generale.

În România, cancerul la plămâni conduce la mortalitate, fiind urmat de cancerul la sân, de colon, de col şi de prostată. Cât despre incidenţă, cancerul la sân este cel mai frecvent, urmat de cancerul pulmonar, de col şi de colon. 

În topul cancerelor “blânde”, care evoluează mai lent, se află cel de prostată, de testicule, la sân şi leucemiile.

Se moşteneşte cancerul?

“Dacă aţi avut în familie fumători care au murit de cancer pulmonar şi sunteţi fumător, riscul creşte”, precizează oncologul Florin Băcanu.

Totodată, medicii îi recomandă pe cei care au avut rude de gradul I şi II care au suferit de cancer la sân sau ovarian, pe linie feminină, sau de cancer de colon pe linie masculină, să meargă la medic înainte de apariţia simptomelor. 

"Dacă sunteţi urmaşi ai unor persoane care au suferit de cancer de tub digestiv (până la trei generaţii), este posibil să aveţi o polipoză familială, pentru care există un risc de 60-70% să se transforme în cancer”, explică oncologul.

Ce tipuri de cancer au tendinţa de a recidiva

Nu există o modalitate sigură de a calcula probabilitatea reaparitiei unui cancer şi, deşi pacienţilor li se recomandă o dietă adecvată combinată cu exerciţii fizice şi controale regulate, respectarea condiţiilor nu este o asigurare că problema a dispărut în întregime.

Starea de spirit a pacientului şi modurile de abordare şi de adaptare psihologică nu par să influenţeze nici ele apariţia unui cancer secundar, susţine un studiu publicat de British Medical Journal. Răspunsurile la întrebarea ce trece prin mintea oricărui pacient oncologic pot veni doar pe cale ştiinţifică.

Cancerele cu risc crescut de reapariţie sunt cancerele digestive (cancerul de pancreas, cancerul hepatic – hepatocarcinoame, cancerul căilor biliare, cancerul gastric, cancerul de colon, de rect).

“Una este să scoţi o rădăcină de câţiva centimetri, şi alta e să scoţi una de doi metri. Poţi fi sigur că ai scos tot? Aşa este şi la tumori. În cazul celor mari, există riscul ca celulele canceroase să se fi răspândit deja în jurul ţesutului fără să-ţi dai seama. De altfel, anumite gene agresive fac ca şi în stadiul I de boală, anumite celule să migreze repede în ţesuturi, în sânge. Şi atunci crezi că ai făcut pacientul bine şi, după câţiva ani… Cam 25% din pacientele cu cancer la sân se întorc peste câţiva ani cu metastaze osoase”, atrage atenţia medicul. 

Sursă: doctorulzilei.ro