Aşa te fereşti de cancerul de sân!
În lume, la fiecare trei minute, o femeie este diagnosticată cu cancer de sân, iar 77% din femeile care trec prin acest calvar au peste 50 de ani. Dacă ai grijă de sănătatea ta, ai toate şansele să scapi de acest risc. Iată cum procedezi...
Anual,în România,peste 7.929 de femei sunt diagnosticate cu cancer la sân. Din păcate,majoritatea cazurilor sunt depistate în fază avansată,când şansele de vindecare sunt mai reduse.
Diagnosticat în fază incipientă,cancerul mamar poate fi tratat,chiar vindecat. Schimbarea stilului de viaţă,adoptarea unei alimentaţii echilibrate,combaterea stresului şi a obezităţii,dar şi controalele medicale specifice, toate te ajută să previi apariţia bolii.
Fereşte-te de obezitate!
Institutul American de Medicină sugerează că femeile care adoptă un stil de viaţă sănătos sunt mai protejate de riscurile cancerului mamar. Ce înseamnă asta? În primul rând,trebuie să ai grijă la alimentaţie şi să-ţi ţii sub control greutatea. Studii recente arată că femeile care au luat prea mult în greutate după vârsta de 18 ani au cu 40% mai multe riscuri să se îmbolnăvească decât cele care au crescut în greutate cu doar două-trei kilograme în toată perioada adultă.
Alăptarea,benefică pentru sănătate
Pentru prevenirea cancerului de sân,specialiştii încurajează mamele să-şi alăpteze bebeluşii. Simplul proces de producere a laptelui matern are darul de a duce la reducerea nivelului de estrogen,acel hormon care este considerat responsabil pentru apariţia bolii. Mai mult decât atât,cercetări recente susţin faptul că alăptarea provoacă schimbări fizice ale sânului,care îl protejează de substanţele chimice cauzatoare ale cancerului de sân.
Citeşte şi:
Simptome mai puţin cunoscute ale cancerului
Mişcarea are efecte pe termen lung
Practicarea unui sport scade considerabil riscul să faci cancer la sân. Cu cât eşti mai sedentară,cu atât creşte nivelul estrogenului în corp. Jumătate de oră de sport pe zi,de trei ori pe săptămână,te ajută să nu iei în greutate şi-ţi stimulează imunitatea,astfel încât proliferarea celulelor maligne este împiedicată.
Atenţie la estrogeni!
Produsele medicamentoase care conţin estrogen pot fi riscante,aşa că administrarea lor trebuie bine cumpănită de medic. De asemenea,fereşte-te de produsele chimice,cum ar fi pesticidele sau materii le chimice industriale. La fel de important este să eviţi investigaţiile medicale pe bază de radiaţii.
Şi fumatul dăunează
Fumatul şi expunerea la fumul de ţigară cresc riscul dezvoltării cancerului de sân,în special în perioada postmenopauză,arată numeroase studii. În plus,specialiştii avertizează că riscul de a face cancer mamar scade după ce renunţi la acest obicei nociv.
În caz de nereguli,mergi la control
Cercetările arată că multe femei întârzie vizita la doctor,chiar dacă găsesc vreo umflătură sau o neregulă a sânului,deoarece cred că au cancer şi se panichează. Este cel mai rău lucru pe care îl poţi face! În nouă din 10 cazuri,nu este vorba de cancer,aşa că vizita la doctor te-ar ajuta să te linişteşti. În al doilea rând,dacă nodulul este canceros,tratamentul îţi poate salva viaţa.