Depresia poate fi ţinută în frâu!

La nivel global, 1 din 5 persoane suferă de depresie, indiferent de vârstă. Netratată, această boală poate avea repercusiuni grave şi poate duce chiar şi la sinucidere. Din păcate, boala este trecută cu vederea şi doar 35% dintre persoanele suferinde apelează la ajutorul specialiştilor.
Odată diagnosticată,depresia poate fi tratată medicamentos şi prin psihoterapie,susţine psihoterapeutul Livia Căciuloiu. În plus,un rol esenţiat îl are şi sprijinul familiei. Dacă suferi de depresie,există câteva lucruri de care poţi ţine cont pentru a trece mai uşor peste problemă.
Discută cu cei apropiaţi
Este important ca familia şi prietenii tăi să ştie că treci prin momente grele. Chiar dacă ei nu te vor înţelege întru totul,e bine să nu te izolezi,ci să-ţi comunici deschis nevoile şi sentimentele,recomandă psihoterapeutul Livia Căciuloiu. Poate că nu vei avea starea necesară şi energia suficientă pentru a întreţine toate relaţiile,dar este indicat să-ţi selectezi câteva persoane cu care să poţi comunica,formându-ţi un grup de oameni de încredere.
Ai grijă de sănătatea ta fizică şi mentală
Persoanele care suferă de depresie se confruntă adesea cu insomniile şi lipsa poftei de mâncare. Acestea,însă,nu sunt motive pentru care să renunţi la stilul de viaţă sănătos. Dimpotrivă,fă un efort pentru a te hrăni. De altfel,şi mişcarea este indicată,iar administrartea tratamentului medicamentos prescris de medic este absoult necesară,susţine specialistul Livia Căciuloiu. Psihoterapia este eficientă în tratarea depresiei,deoarece îl ajută pe pacient să-şi reechilibreze viaţa emoţională,să detecteze şi să găsească soluţiile potrivite în rezolvarea problemei.
Citeşte şi:
Curele de slăbit pot accentua stările de depresie
Remedii naturiste contra depresiei
Stabileşte-ţi obiective mici,dar realizabile
Nu te împovăra cu scopuri greu de atins,ci mai degrabă ţine cont de starea ta psihică atunci când îţi faci programul zilnic. Când suferi de depresie,te copleşesc stările de oboseală şi ţi-e greu să te concentrezi pe anumite probleme. Pentru a nu te simţi frustrată că nu ai realizat ceea ce ţi-ai propus,stabileşte-ţi obiective mici,dar pe care le poţi îndeplini cu succes.
Continuă să faci lucrurile din plăcere
Chiar dacă acum simţi că pasiunile tale nu-ţi mai provoacă plăcerea de altădată,nu renunţa la ele. Uită-te la un film bun,plimbă-te prin parc sau găteşte-ţi mâncarea care-ţi place cel mai mult. Starea de letargie şi gîndurile negative îţi vor spune că totul este inutil,dar insistă. Cu siguranţă aceste activităţi te vor ajuta să revii la vechile obiceiuri şi chiar vor grăbi însănătoşirea.
Info
La nivel mondial,numărul femeilor care suferă de depresie este de 3 ori mai mare decât al bărbaţilor afectaţi de această boală. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,2 din 10 mame se confruntă cu depresia post-natală.