Efectele telefonului mobil asupra sănătăţii. Care sunt riscurile

efectele telefonului mobil asupra sănătăţii jpeg

În drumurile tale de peste zi, în tramvai, autobuz, metrou, sigur ai observat că majoritatea călătorilor stau cu capetele plecate şi ochii pironiţi în telefoanele lor mobile. Dacă ai fost adesea printre aceştia, e bine să ştii care sunt efectele telefonului mobil asupra sănătăţii.

1. Efectele telefonului mobil asupra sănătăţii - Dureri de cap intense şi ameţeli

Orele în şir petrecute în faţa telefonului mobil îţi pot da rău de mişcare digitală,cu simptome care variază de la dureri de cap la senzaţia de ameţeală. Stările acestea apar mai ales atunci când vezi un videoclip cu multă acţiune sau când treci rapid de la o imagine la alta,ceea ce se întâmplă frecvent dacă foloseşti un telefon inteligent.

Medicul Steven Rauch,profesor de otorinolaringologie la de la Şcoala Medicală Harvard a explicat că acest lucru se întâmplă din cauza unui conflict senzorial dintre senzaţia de mişcare pe care o ai şi lipsa mişcării propriu-zise care ar trebui să genereze mişcarea.

Efectele telefonului mobil asupra sănătăţii - Atenţie!

Eşti predispusă la răul de mişcare digital dacă suferi de fel de migrene

2. Amorţeli ale mâinilor şi gâtului

Pe lista cu efectele telefonului mobil asupra sănătăţii pot fi trecute şi amorţelile care apar în zona gâtului şi a mâinilor. Dacă tastezi mult la telefon pentru a trimite mesaje este posibil să simţi dureri sau amorţeală la nivelul degetelor,a încheieturii mâinii sau chiar a antebraţului. Se pot petrece acestea şi la utilizarea tastaturii computerului sau a mouse-ului,însă mult mai frecvent se întâmplă atunci când foloseşti telefonul mobil. Ajută să faci deseori întinderi,mişcări de braţ,masaj.  

Şi gâtul poate avea de suferit din cauza poziţiei în timpul utilizării telefonului mobil. Tot amorţeală e posibil să simţi sau senzaţia de gheară. Tocmai această poziţie obligă coloana vertebrală să suporte o greutate în plus. Prin urmare,e posibil să fie afectată şi coloana vertebrală. Pentru a evita orice risc,păstrează cât se poate de mult timp o poziţie corectă a gâtului şi capului.

3. Efectele telefonului mobil asupra sănătăţii - Probleme legate de greutate corporală

Cititul pe mobil sau trimiterea de mesaje te poate prinde atât de mult încât să te facă să mănânci mai mult sau mai prost,pe fugă. De asemenea,imaginile irezistibile cu mâncăruri sau deserturi cauzează o creştere a apetitului culinar.

Cum să te detaşezi în general de telefonul mobil?

Există o metodă simplă ca să combaţi efectele telefonului mobil asupra sănătăţii: foloseşte-l mai puţin!

-Fă mai multă mişcare ca să-ţi rezervi un timp departe nu doar de telefon,cât şi de televizorsau computer,laptop,tablet,ecrane în general

-Ieşi la o plimbare,indiferent de vreme

-Întâlneşte-te cu prietenele ca să vorbiţi şi înafara mediului virtual

-Dacă ai vreme,mergi la un curs de arte plastice sau o altă activitate din care poţi face un hobby

-Găteşte ceva ce mâncai la bunica acasă

-Citeşte o carte sau fă Sudoku,integrame în drumul tău spre serviciu

-Scrie într-un jurnal

-Organizează o cină acasă pentru prieteni,fără vreun anume motiv,şi jucaţi jocuri de societate

-Implică-te în activităţi de voluntariat