Hemoroizii la gravide: ce soluţii există

1 74370 original jpg jpeg

Hemoroizii sunt, practic, varice apărute la nivel anal. Se manifestă prin mâncărimi, sângerări, dureri în timpul scaunelor. Aproape 50 % dintre viitoarele mămici au aceste neplăceri – care pot să dispară după venirea pe lume a copilului.

Cauzele apariţie hemoroizilor

În timpul sarcinii,cantitatea de sânge care circulă în corpul femeii gravide creşte. Venele se dilată – iar cele aflate la partea inferioară a corpului sunt cele mai sensibile,putându-se „umfla“ excesiv,căci uterul apasă asupra lor. La aceasta,se adaugă efectele agravante ale constipaţiei,de care suferă multe viitoare mame–mai ales că multe iau suplimente cu fier,care nu uşurează tranzitul intestinal. În special începând cu a 6-a lună de sarcină,uterul capătă o dimensiune suficient de mare pentru a comprima venele abdomenului.

Cum să alini neplăcerile

Durerile şi mâncărimile produse de hemoroizi pot fi alinate astfel:

-        Fă băi calde la şezut,ori de câte ori ai crize hemoroidale

-        Foloseşte şerveţele umede,fără parfum şi cu pH neutru,în loc de hârtie igienică. Sau,mai bine,fă un duş călduţ.

-        Du-te la toaletă de îndată ce simţi nevoia

-        Nu sta aşezată timp îndelungat. Dormi pe o parte mai degrabă decât pe spate.

-        Cere-i medicului să-ţi prescrie unguente cu aplicaţie locală sau supozitoare. Cele mai indicate sunt produsele naturiste.

Fibre în alimentaţie

Viitoarea mamătrebuie să includă în dietă alimente care conţin fibre – fructe,legume. E bine să dea prioritate supelor şi mâncărurilor lichide,să bea apă,să facă regulat plimbări sau mici exerciţii de întindere a muşchilor.