Hepatita C. Cum depistezi, cum tratezi

1 58967 original jpg jpeg

700.000 de români sunt diagnosticaţi cu hepatită C şi anual se înregistrează peste 1.300 de cazuri noi. Ocupăm primul loc în UE la acest capitol, şi mai alarmant este faptul că numeroase persoane nici nu ştiu că sunt infectate. Cum afli dacă ai fost infectată cu acest virus? Care sunt cele mai bune tratamente?

Hepatita C reprezintă forma infecţioasă cea mai insidioasă,deoarece ea este cauzată de un virus foarte rezistent,care a fost descoperit şi identificat de medici abia în 1989. Din motive încă neidentificate de medici,mai mult de jumătate dintre persoanele cu hepatită C nu se recuperează complet niciodată şi rămân purtătoarele acestui virus pentru restul vieţii lor. Netratată la timp,această infecţie poate duce la afecţiuni grave,precum ciroza sau cancerul hepatic. Iată de ce ai nevoie să ştii care sunt cele mai frecvente căi de transmitere a virusului,ce măsuri de urgenţă trebuie să iei şi cum te tratezi.

Cum se transmite

Potrivit medicului primar în boli infecţioase Adriana Moţoc,specialist la Spitalul „Victor Babeş“,„hepatita C se transmite în principal prin sânge,deci sângele este principalul vector,şi mai rar pe cale sexuală sau de la mamă la făt. Transmiterea sexuală şi cea materno-fetală există în proporţie foarte mică,de sub 10%. Persoanele cu cele mai mari riscuri de dobândire a bolii sunt cele care au făcut transfuzii de sânge înainte de 1995 sau care au urmat un tratament injectabil înainte de 1989. În această categorie cu risc foarte mare intră şi toxicomanii care folosesc droguri intravenoase.“ O persoană se poate infecta cu acest virus,mai rar,în cabinetele stomatologice sau în saloanele de manichiură.

Care sunt primele simptome

simeon stalpnicul png

După cum afirmă şi dr. Adriana Moţoc (foto),simptomele hepatitei C debutează când boala este deja într-un stadiu avansat. Mulţi pacienţi cu hepatită C sunt complet asimptomatici (nu prezintă niciun semn de boală). Simptomele specifice bolii sunt:oboseală,tulburări digestive,icter,febră,pierderea poftei de mâncare,dureri abdominale.

De multe ori,însă,boala prezintă simptome complet diferite,mai ales când ajunge în stadiul cronic,fără a fi încă depistată:manifestări cutanate (eritem în palmă,pete roşii în formă de stea),tulburări în metabolismul glucidelor (diabet),tulburări ale tiroidei,depresie. De aceea,persoanele care ştiu că au făcut transfuzii sau tratamente injectabile înainte de 1995 ar trebui să meargă la medic pentru a o depista şi trata la timp.

Ce tratament trebuie urmat

simeon stalpnicul png

Perioada de tratament este între 6 luni şi 2 ani,în funcţie de stadiul bolii şi răspunsul pacientului la medicamente. Acesta este gratuit,însă,după cum afirmă Cristian Luţan (foto),director executiv adjunct al ARPIM,foarte puţini români au acces la el.,,Cea mai mare problemă a bolnavilor de hepatită este că nu au acces la tratamente de nouă generaţie care le-ar spori şansele de supravieţuire. Un tratament nou ar fi tripla terapie,care creşte cu 25% şansele de vindecare ale pacienţilor. Mulţi dintre bolnavii diagnosticaţi cu hepatită C sunt obligaţi să aştepte chiar şi trei ani pentru obţinerea tratamentului“.

Condiţia vindecării,o dietă sănătoasă

Dacă suferi de hepatita C,ficatul tău se află în mare suferinţă,de aceea trebuie să ţii un regim alimentar sănătos. Mănâncă multe mese pe zi,alege cantităţi mici de mâncare. Optează pentru legume şi fructe în stare crudă,carne slabă fiartă şi evită alimentele semipreparate din comerţ. Îţi este permis să bei cafea,vin şi bere  în cantităţi mici şi ocazional. Fumatul este un factor agravant pentru o persoană care suferă de hepatita C deoarece scade şansele de vindecare,ba chiar încetineşte efectul tratamentului medicamentos.