Iată cum apare rezistenţa la antibiotice

1 73808 original jpg jpeg

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că sănătatea publică, la nivel mondial, este grav afectată de rezistenţa bacteriilor la antibiotice. Iată cum şi de ce apare acest fenomen şi cum poate fi prevenit.

Toată lumea a luat,măcar o dată în viaţă,antibiotice. Ele constituie cea mai importantă armă împotriva bacteriilor care ne îmbolnăvesc,însă administrarea abuzivă a acestora nu doar că le fac ineficiente,dar ajută bacteriile să devină mai puternice. În aceste condiţii,specialiştii OMS atrag atenţia asupra riscului major ca infecţii care până acum se tratau uşor cu antibiotice să ajungă chiar să pună în pericol viaţa bolnavului.

Bacteriile suferă transformări

"Rezistenţa la antibiotice înseamnă, de fapt, capacitatea anumitor bacterii de a deveni insensibile la aceste tratamente. Astfel, infecţiile se tratează mai greu, iar terapiile sunt mai scumpe şi mai toxice. Uneori, devin chiar imposibil de vindecat. Unele boli comune pot deveni incurabile dacă bacteriile care le-au generat sunt insensibile la tratamentul antibiotic. De aceea, nu se recomandă administrarea de antibiotice fără recomandarea medicului şi, deseori, nici fără analize prealabile care să stabilească ce bacterie a afectat bolnavul şi la ce tip de antibiotic este sensibilă",explică dr. Laurenţiu Luca,directorul Clinicii PULS.

Şase reguli care ne pot salva viaţa

1. Nu lua antibiotice fără recomandarea medicului

2. Dozează corect administrarea lor

Citeşte continuarea AICI