Igiena orală precară este asociată cu hipertensiunea arterială

igiena orala jpeg

Igiena orală precară este asociată cu hipertensiunea arterială şi cu o eficacitate mai scăzută a tratamentului pentru această afecţiune, potrivit unui nou studiu citat de Reuters. Între persoanele care sunt tratate pentru hipertensiune arterială, cele care au gingii bolnave au un nivel al tensiunii cu 2-3 mmHg (miligrame de mercur) mai ridicat decât cele care nu au probleme cu gingiile, precum şi au o probabilitate mai mică să o ţină sub control cu tratament.

”Literatura de specialitate recentă sugerează că sănătatea orală precară este asociată cu mai multe afecţiuni extrem de răspândite, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, atacul vascular cerebral şi obezitatea, iar acestea au legătură cu creşterea mortalităţii”, a declarat dr. Davide Pietropaoli, medic la San Salvatore Hospital şi Universitatea L’Aquila.

Ce nu se ştia şi este surprinzător este că boala periodontală poate afecta eficacitatea medicaţiei pentru tensiunea arterială ridicată, a adăugat Pietropaoli.

Cercetătorii au analizat date din Studiul de Examinare a Sănătăţii Naţionale şi a Nutriţiei din Statele unite, din perioada 2009-2014, referitoare la adulţi cu vârste de peste 30 de ani, cu hipertensiune, care au fost supuşi unui consult stomatologic. Dintre aceştia, peste 3.600 erau sub tratament pentru hipertensiune arterială, iar 460 nu.

image

În urma controlului stomatologic, s-a constat că 52% aveau boală periodontală, o boală inflamatorie cronică a ţesutului din jurul rădăcinilor dinţilor, care este asociată şi cu o stare inflamatorie la nivelul organismului, au scris cercetătorii în jurnalul Hypertension. Dintre cei bolnavi, majoritatea aveau o boală a gingiilor moderat-severă, aproximativ 3% o boală uşoară şi 12% o boală gravă.

Nivelul mediu al tensiunii arteriale sistolice, respectiv presiunea exercitată de sânge asupra vaselor de sânge atunci când pompează inima, a crescut progresiv în funcţie de boala peridontală uşoară, moderată şi severă.

image

În ansamblu, persoanele cu hipertensiune şi boală periodontală au avut o probabilitate cu 20% mai mare, faţă de cei fără boală a gingiilor, ca hipertensiunea să nu poată fi controlată prin tratament.

În plus, controlul tensiunii arteriale a fost mai slab la pacienţii cu boală periodontală, pentru toate categoriile de vârstă.

”Dacă rezultatele noastre vor fi confirmate de studii clinice dedicate, sănătatea orală ar putea îmbunătăţi tratamentul hipertensiunii arteriale, care este considerată cel mai important factor de risc pentru bolile cardiovasculare”, a afirmat Pietropaoli într-un email.

image

Cercetătorii mai sugerează că tratamentul periodontal, cumulat cu măsuri de schimbare a stilului de viaţă, cum ar fi exerciţiul fizic şi dieta sănătoasă, ar putea contribui la reducerea tensiunii arteriale şi limita necesitatea tratamentului pentru hipertensiune.