În ce situaţii te poate îmbolnăvi postul

simeon stalpnicul png

În ciuda implicaţiilor sale religioase şi a detoxifierii organismului, postul nu este recomandat pentru toată lumea. Foarte multe persoane se pot simţi rău dacă adoptă o alimentaţie restrictivă.

Dacă suntem perfect sănătoşi şi adoptăm o dietă echilibrată,postul aduce numai beneficii organismului. Sunt însă şi persoane care se simt rău şi chiar ajung la spital dacă îşi impun restricţii alimentare.

Leşinul,la ordinea zilei

"Ţinut cu stricteţe, postul favorizează, declanşează sau complică evoluţia diferitelor stări patologice. După o perioadă de restricţie alimentară, în special pentru că ne lipsesc proteinele de origine animală, cele mai frecvente sunt lipotimiile (stările de leşin) şi spasmofiliile. De asemenea, să nu uităm că multe alimente de post sunt bogate în calorii, aşa că trebuie consumate cu măsură pentru că îngraşă chiar dacă nu sunt de dulce",explică dr. Tudor Ciuhodaru,specialist în medicină de urgenţă la Spitalul "Sf. Ioan" din Iaşi,membru al Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor.

5 reguli pentru un meniu sănătos

1. Să fie echilibrat şi să includă proteine vegetale (soia,cartofi,cereale integrale),fructe (pentru glucide),lipide (uleiuri şi margarine vegetale,nuci,seminţe),precum şi vitamine (în principal din fructe şi legume proaspete).

2. Adaptaţi-l caloric la necesităţile organismului-efort fizic intens sau sarcină-,dar să nu le depăşească prin exces de alimente bogate în calorii (ciocolată,dulceaţă,nuci,fasole).

Citeşte în continuare şi află în ce situaţii te poate îmbolnăvi postul AICI