Informează-te şi depistează: campanie despre cancerul intestinului gros

1 53551 original jpg jpeg

Spune-le părinţilor tăi că, după vârsta de 50 de ani, sunt în grupa de risc a celor ce se pot îmbolnăvi de cancer al intestinului gros. Şi că, din fericire, există metode neinvazive pentru o depistare precoce.

O campanie naţională

Nu lăsaţi neglijenţa să vă despartă!” este o campanie de informare a publicului cu privire la cancerul intestinului gros şi la metodele de depistare precoce a acestei boli. 

Campania se va desfăşura pe tot parcursul lunii martie şi va fi vizibilă în mijloacele de transport în comun bucureştene (RATB,metrou),precum şi în multe dintre clădirile de birouri din Capitală. La nivel naţional,mesajul campaniei va fi auzit pe frecvenţa EuropaFM. 

Testul hemocult e neinvaziv

Una dintre cele mai simple metode de depistare existentă în acest moment este testul hemocult. Acest test este neinvaziv şi nu presupune niciun fel de intervenţie medicală,având drept scop depistarea prezenţei unei sângerări ascunse în scaun,un indicator foarte util în diagnosticarea precoce a unor afecţiuni intestinale sau chiar a cancerului intestinului gros.

Prezenţa sângelui în scaun poate fi un simptom al cancerului intestinului gros sau rectului,însă nu toate sângerările de acest fel sunt cauzate de cancer. Afecţiunile care pot duce la prezenţa de sânge în materiile fecale includ:hemoroizii,colita ulcerativă,fisurile anale,ulcerul duodenal. Detalii despre testul hemocultpe www.invingemcancerul.ro.

Despre cancerul intestinului gros

Cancerul intestinului gros este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa şi,anual,în lume mor 700.000 de oameni din această cauză. Conform Globocan 2008,incidenţa anuală a acestei forme de cancer,în ţara noastră,este de 8.696 cazuri noi,fiind pe locul al doilea ca frecvenţă a celor mai întâlnite forme de cancer la ambele sexe.

De asemenea,circa un milion de noi cazuri sunt descoperite anual,în întreaga lume. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât,în comparaţie cu alte forme de cancer,cancerul intestinului gros poate fi detectat în stadii incipiente şi tratat cu şanse reale de vindecare. Pentru aceasta însă,trebuie efectuate,în mod regulat,investigaţii specifice,chiar şi în lipsa oricăror semne de boală. Investigaţiile trebuie iniţiate după împlinirea vârstei de 50 de ani-uneori chiar mai devreme dacă medicul o indică,mai ales în cazul persoanelor care prezintă cazuri de boală în familie.