Intoleranţă la lactoză sau alergie la lapte? Aşa faci diferenţa!

1 75992 original jpg jpeg

Bănuieşti că laptele sau produsele lactate nu-ţi priesc, dar nu ştii sigur dacă ai o alergie sau o intoleranţă. Sunt câteva deosebiri pe care le poţi face singur, înainte de a întreba medicul.

Spre deosebire de alergia la lapte care este o reacţie a sistemului imunitar la proteinele din lapte, intoleranţa la lactoză reprezintă lipsa abilităţii organismului de a digera lactoza, un tip de glucide prezente în compoziţia laptelui.

Durerile şi balonarea, primele semne ale intoleranţei

În situaţia în care nu poţi digera lactoza, la nivelul intestinului subţire nu se produc îndeajuns de multe enzime care să digere glucidele din lapte. Acestea din urmă ajung în zona colonului unde intră în contact cu bacteriile intestinale, ducând la dureri abdominale şi balonare.

Alergia la lapte se manifestă rapid, prin urticarie

Când sistemul imunitar atacă proteinele din lapte, cazeina mai precis, apare o reacţie alergică. Organismul percepe cazeina ca pe o ameninţare şi eliberează substanţe numite histamine. Efectele apar imediat. Cei care sunt alergici şi nu ştiu încă au nu numai dureri de stomac, ci şi semnele tipice ale unei alergii alimentare.

Află care sunt simptomele alergiei pe clicksanatate.ro.Recente