Motive ca să renunţi la fumat în timpul sarcinii

1 74370 original jpg jpeg

Se ştie deja că fumatul este extrem de nociv pentru organism, dar efectele sale devin şi mai periculoase în timpul sarcinii. Îţi oferim 5 motive care te vor determina să renunţi la ţigări măcar în perioada în care eşti gravidă.

Provoacă naşteri premature

Fumatul afectează copilul atât în perioada intrauterină,cât şi după ce s-a născut. Substanţele chimice din ţigări pot provoca naşteri premature,avorturi spontane şi chiar decesul fătului.

Împiedică dezvoltarea creierului la bebeluş

Potrivit specialiştilor,copilul care a fost expus la fum de ţigară încă din perioada intrauterină este predispus la stres şi anxietate. Tutunul afectează dezvoltarea fătului prin distrugerea neuronilor şi împiedică oxigenarea normală a uterului.

Poate provoca meningită

Această afecţiune apare atunci când membrana de protecţie a creierului şi a măduvei spinării este afectată de substanţele care se găsesc în compoziţia ţigărilor.

Intervine în procesul de dezvoltare a fătului

Un studiu realizat în Spania arată că femeile fumătoare au dat naştere la copii mai mici în greutate cu aproximativ 240 de grame faţă de femeile nefumătoare. Copiii născuţi cu o greutate mai mică decât cea normală pot ajunge să sufere de malnutriţie,tulburări de dezvoltare,dificultăţi de învăţare şi boli de inimă.

Duce la apariţia bolilor de inimă la copii

Copiii ale căror mame au fumat în timpul sarcinii sunt predipsuşi la boli de inimă deoarece aceştia au un nivel scăzut de colesterol bun (HDL),arată studiile. Un HDL crescut împiedică micşorarea arterelor şi,deci,elimină posibilitatea de atac de cord sau cerebral.