Noi soluţii pentru durerile de spate

1 61612 original jpg jpeg

Stilul de viaţă sedentar şi orele lungi la serviciu, când de-abia te ridici de pe scaun, sunt principalele cauze ale declanşării durerilor de spate. Însă medicina a evoluat atât de mult, încât acum le poţi ameliora fără să recurgi la bisturiu.

Electroterapia

În cadrul acestui tratament,pe suprafaţa pielii sunt fixaţi electrozi mici,iar terapeutul ajustează intensitatea energiei electrice care-i străbate. Aceasta ajunge în organism sub forma unor pulsaţii,acţionând asupra muşchilor şi a terminaţiilor nervoase. Electroterapia are rolul de-a bloca semnalele dureroase care străbat nervii,şi astfel durerea este mult diminuată.

Chiroterapia

Este deosebit de eficientă în cazul durerilor de umeri şi de gât,fiind indicată mai ales acelor persoane care suferă de spondiloză cervicală. Metoda de lucru constă în rearanjarea manuală a vertebrelor coloanei prin manevra „trosnirii oaselor“,fără însă ca pacientul să simtă vreo durere. Astfel,vertebrele nu vor mai trimite semnale dureroase către diferite zone din regiunea spatelui.

Acupunctura

Una dintre cele mai cunoscute terapii chinezeşti,este recomandată atât în cazul durerilor cauzate de o boală internă,cum ar fi spondilita anchilozantă,cât şi]n suferinţele din cauze externe organismului,precum factori de mediu,sedentarism sau traumatisme. Procedeul presupune înţeparea cu ace a anumitor puncte situate la nivelul pielii,cu scopul echilibrării funcţiilor organismului. Acele nu sunt aplicate doar în zonele dureroase,ci şi în punctele care pot transmite dureri.

Termoterapia

Durerile coloanei vertebrale pot fi calmate cu ajutorul termoterapiei. Aceasta cuprinde două procedee:termocuvă şi împachetări cu parafină. Termocuva este asemănătoare unui sac de dormit şi poate avea una sau mai multe zone de acţiune prin care este emanată căldura. În cazul împachetărilor cu parafină,substanţa este topită şi aplicată în regiunea spatelui sub forma compreselor parafinate sau a plăcilor cu parafină,în locurile unde durerea este mai puternică. Astfel vasele de sânge se dilată,centrii nervoşi sunt stimulaţi,iar durerea scade în intensitate.

Crioterapia

Opusă termoterapiei,această soluţie are la bază utilizarea gheţii pentru a diminua durerile. Cel mai des este folosit masajul cu gheaţă,care se realizează,în general,prin intermediul unei sticle pline cu apă îngheţată,cu ajutorul căreia se execută mişcări paralele şi perpendiculare cu suprafaţa coloanei vertebrale. În acest mod,este ameliorată inflamaţia ţesuturilor,iar încordarea musculară este diminuată.

Dr. Mihai Ciprian Râşcu,medic specialist ortoped,Spitalul de Ortopedie MedLife,tel.:021.9646

Peste 70% din români suferă de dureri de spate pe parcursul vieţii,cele mai multe dintre acestea fiind generate de o muncă suprasolicitantă. Ca să le reducem,este necesar să avem o bună postură şi un suport adecvat pentru spate,atunci când stăm la birou,spre exemplu. În caz contrar,creşte presiunea pe vasele de sânge şi pe nervi şi apar problemele cu muşchii,discurile şi articulaţiile intervertebrale. Toate acestea pot avea o contribuţie majoră la durerile de spate şi de gât.