Nu ai orgasm? Există un motiv!
Se estimează că 40 % din femei sunt afectate de o problemă de natură sexuală, şi că o femeie din 4 nu poate atinge orgasmul! Află care sunt cauzele.
Principalele disfuncţii
Lipsa apetitului sexual şi dificultăţi în atinge orgasmul – aceastea ar fi două disfuncţii sexuale importante. Conform unei definiţii mai ample,disfuncţiile sexuale feminine descriu incapacitatea femeii de a resimţi din plin,şi în mod agreabil,diversele stări şi stadii prin care trece organismul,în cursul activităţii sexuale. La modul general,stadiile sunt următoarele:faza de dorinţă,faza de stimulare şi faza orgasmului. Lipsa de „sensibilitate” a femeii se poate manifesta în cursul tuturor etapelor,sau numai parţial.
În general,la femei,se întâlnesc patru tipuri mari de disfuncţii:ale libidoului,ale excitării,ale orgasmului,şi disfuncţii legate de durere la contactul sexual,înainte sau dupa act.
De la cauze fizice la psihologice
Cauzele disfuncţiilor sunt extrem de variate. Pot fi de natură fizică,psihologică,fiziologicăsau interpersonală. De multe ori,vina aparţine partenerului. Sunt femei care nu se excită sexual şi nici nu ating orgasmul pentru că partenerii lor nu au suficiente cunoştinţe sexuale:nu cunosc nici tehnicile de stimulare necesare,nici modul în care organele sexuale ale femeii reacţionează la stimulare.
În plus,disfuncţiile au şi o puternică latură
. Ideea pe care o persoană şi-o face despre propria sexualitate este influenţată de cultura sa,de mediul social şi de experienţa personală. Deseori,femeia asociază plăcerea sexuală cu un
,ceea ce împiedică funcţia sexuală normală.
Tema de intimitate
Temperamentulpersonal,dispoziţiaşi experienţade viaţă pot juca un rol important în disfuncţiile sexuale. Teama de intimitatepoate fi un factor perturbator important. Experienţele legate de violenţa sexualăpot duce la asociaţii mentale nedorite între activitatea sexuală şi durerea fizică şi psihologică. Spre exemplu,dacă anxietatea împiedică lubrifierea,raporturile sexuale riscă să devină dureroase,de fiecare dată.
Aşa cum am mai spus,conflictele,tensiunilesau incompatibilitatea cu partenerulpoat provoca disfuncţii. Depresiapoate fi o cauză serioasă,iar stresulun factor agravant.
De asemenea,medicaţia– contraceptive orale,antidepresive,calmante-, la fel şi abuzul de tutun şi alcoolpot avea efecte nedorite.
Există şi cauze fizice care au efect asupra dorinţei şi capacităţilor sexuale:
· Afecţiuni ale organelor genitale şi ale sistemului urinar – cistita,endometrioza,vaginita
· Afecţiuni hormonale – hipotiroidia,diabetul
· Scleroza în plăci
· Distrofia musculară
· Instalarea menopauzei
Intervenţii chirurgicale,de tipul ablaţiei sânului sau uterului,pot contribui,în mod psihologic,la instalarea disfuncţiilor,dacă femeia consideră că s-a adus atingere imaginii ei personale.
Diagnostic şi tratament
Determinarea şi tratarea cauzelor e esenţială,în caz contrar existând riscul apariţiei complicaţiilor. Dacă lipsa de interes a femeii se manifestă cu toţi partenerii sexuali,în toate situaţiile,medicii vor lua în considerare factori cauzatori cum ar fi medicaţia,posibile depresii,schimbări hormonale sau un dezechilibru la nivelul neurotransmiţătorilor (mesagerii chimici ai creierului).
Dimpotrivă,dacă simptomele neplăcute se manifestă doar cu un partener anume sau doar într-o situaţie dată,problema poate fi cauzată de dificultăţi de natură interpersonală.
Prin urmare,consultarea unui specialist este obligatorie. De asemenea,trebuie să încerci să cunoşti mai bine modul de funcţionare şi de reacţie a organelor sexuale. Exerciţii de tip Kegel te pot ajuta să întăreşti muşchii perineului şi să creşti circulaţia sanguină în zonă.
Exerciţiile Kegel
Încordează-ţi muşchii perineului – e vorba de cei 3 muşchi pe care îi foloseşti pentru a opri urinarea – timp de 3 secunde,apoi relaxează-i timp de alte 3 secunde. Reia exerciţiul de 10 ori. Creşte,în mod gradat,numărul de secunde,până ce reuşeşti să încordezi muşchii timp de 10 secunde şi să-i relaxezi timp de alte 10.