Paralizia în timpul somnului. Explicaţii şi lămuriri

1 70340 original jpg jpeg

Cu siguranţă ţi s-a întâmplat cândva să visezi şi să nu te poţi mişca, indiferent că ai avut un vis frumos sau, din contra, unul înfricoşător. Fenomenul poartă numele de paralizie în timpul somnului şi poate da senzaţii înspăimântătoare.

Eşti pe punctul de a te trezi şi chiar vezi tabloul de pe peretele din faţa patului tău. Ar trebui să fii treaz,dar visul continuă:vezi umbre în cameră,iar tu eşti încă urmărit. Apoi,realizezi că nu te poţi mişca. Aceasta se numeşte paralizie în timpul somnului şi senzaţia poate fi cu adevăratînspăimântătoare.

 „Este destul de obişnuită şi,în cele mai multe cazuri,inofensivă,dar este un eveniment cu adevărat înfricoşător“,a spus Terese Hammond,profesor asistent la Universitatea din California de Sud. Până la 45% din oameni au un incident de paralizie în timpul somnului la un moment dat în viaţa lor,spun specialiştii.

Ce se întâmplă de fapt în timpul somnului?

Există două tipuri de somn:cu mişcări oculare rapide (REM) şi somnul fără aceste mişcări. Când suntem în timpul somnului REM,corpul trece într-o stare de paralizie numită REM atonie. Mai exact,aceasta este starea fizică ce se manifestă prin lipsă de putere.

„Paralizia în timpul somnului se produce atunci când bariera dintre veghe şi somn este neclară“,a spus Hammond. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când oamenii adorm sau sunt pe punctul de a se trezi. În cazul în care persoana se trezeşte iar paralizia există,lucrurile devin ciudate. Oamenii visează pe viu,iar ei nu se pot mişca,chiar dacă sunt încă conştienţi de realitate.

Paralizia în timpul somnului,semn al unei tulburări grave

Paralizia în timpul somnului este de multe ori asociată cu narcolepsia. Aceasta este o tulburare neurologică,caracterizată prin necesitatea irezistibilă de a dormi. Dar nu toţi cei care suferă de această boală adorm în picioare,aşa cum sugerează stereotipul. De fapt,cei mai mulţi doar se simt foarte obosiţi pe tot parcursul zilei.



Recente

Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg
Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg