Persoanele cu această grupă sanguină sunt predispuse la muşcăturile de căpuşe

Muscatura de capusa jpeg

Gândeşte-te bine înainte de a merge desculţ prin iarbă în această perioadă, căci există pericolul să fii muşcat de căpuşe. Un nou studiu arată că există o grupă sanguină mai predispusă la muşcăturile de căpuşe.

Plimbările în natură sunt din ce în ce mai dese datorită vremii frumoase de afară şi deosebit de relaxante, dar ar fi bine să ai totuşi grijă să nu-ţi strici buna dispoziţie din cauza căpuşelor, iubitoare şi ele de locuri verzi. Citeşte aici cum să te fereşti de căpuşe.

Un nou studiu a scos la iveală faptul că există o grupă sanguină predispusă la muşcătura de căpuşă.

Cercetătorii Universităţii Masaryk din Cehia au făcut mai multe teste în laborator. Au pus mai multe mostre de sânge din toate grupele într-un vas steril şi, timp de două minute, au monitorizat reacţiile căpuşelor. În proporţie de 36 la sută, acestea au preferat grupa de sânge A.

Cum să recunoşti simptomele muşcăturii de căpuşă

Grupa B este mai puţin apetisantă pentru ele şi doar 15 procente au înclinat spre ea.

muscatura capua jpg jpeg

”Studiul demonstrează că grupa de sânge ar putea fi unul dintre factorii determinanţi pentru preferinţele alimentare ale căpuşelor Ixodes ricinus”, a notat cercetătoarea Alena Zakovska din cadrul universităţii amintite.

”Informaţia obţinută cu privire la potenţiala preferinţă a căpuşelor pentru anumite grupe de sânge poate fi utilizată în scopul reducerii riscului de muşcătură de căpuşă”, a adăugat specialista.

Estimările spun că aproximativ 17 la sută dintre căpuşe sunt infectate cu bacteria Borrelia, care poate provoca boala Lyme, o afecţiune care ne poate pune viaţa în pericol. Grupa sangvină A este cea mai frecventă la noi în ţară.

Potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), infecţia Lyme este cea mai răspândită boală,care afectează aproximativ 300.000 de persoane pe an în Statele Unite şi 65.000 de persoane pe an în Europa.Infecţia se transmite prin muşcătură de căpuşă (Ixodes), numai atunci când insecta rezistă ataşată pe piele între 24 şi 48 de ore.

Vezi cum recunoşti boala Lyme - cauze şi simptome